На този ден през 1989 година си отива големият художник Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек известен за световната общественост с артистичното име Салвадор Дали. Роден е в провинция Херона, Испания през 1904 г. в семейството на нотариус.

Творбите му са свързани с течението сюрреализъм като провокира с идеи, форми и цветове, които са преплетени с изключителна фантазия и мистериозна тайнственост. Автор е на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката и скулптурата. Едни от най-известните му творби са „Метаморфозите на Нарцис“, „Горящият жираф“, „Лицето на войната“, „Любовна игра“, „Великият мастурбатор“, „Постоянството на паметта“ и много други.

Изключително му въображение, необичайното му поведение и склонността му към нарцисизма привличат бързо вниманието на критиците. През 1925 г. е изгонен от Академията по изящни изкуства „Сан Фернандо“, тъй като прави изявление, че никой от преподавалите не е компетентен да го изпитва. Година по-късно заминава за Париж, където се среща със своя кумир Пабло Пикасо, Миро е художникът, който го въвежда в света дадаистите и сюрреалистите.  

През 1929 година заедно с режисьора Луис Бунюел пише сценария за филма „Андалуското куче“. Въпросната лента предизвика едновременно скандал и сензация, какъвто всъщност е целият живот на Салвадор Дали.

Характерните за визията му екстравагантни мустаци остават запазена марка до края на живота му, а предизвикателното му поведение и изказвания предизвикват непрестанни скандали в средите на сюрреалистите. Изгонен от техния кръг той отново отправя предизвикателство като казва, че „сюрреализмът, това съм аз“.

Салвадор Дали умира на 23 .01.1989 г. от сърдечна недостатъчност. Мнозина смятат, че причината е загубата на съпругата му Гала Дали, която умира няколко години преди него, а той не иска да приеме тази мисъл и постепенно губи желанието си за живот.