"Изключително съм щастлива да съобщя, че документалният филм за "Одисей" спечели наградата за "Най-добър български документален филм за изкуство" на филмовия фестивал MASTER OF ART-AURUBIS AWARD 2021", съобщи режисьорът Диана Добрева.
 
"Според регламента на фестивала за "Най-добър български филм" гласуват само чуждестранните членове на журито. Честито на режисьорите на филма Десислава Шишманова и Нончо Нончев. Благодарим ви за таланта, усилията, всеотдайността и любовта, с които творите и създавате памет! Поклон!", отбеляза още Добрева.
 
Филмът на БНТ-Пловдив отвежда зрителя не просто зад завесата на спектакъла. Показва моментите от  един красив и вдъхновен процес, с който театърът в Пловдив вписа града „ в книгата на бъдещето“ . Думите са на гръцкия музикант и изследовател на митологията- Янис Пантазис. Той е само един от харизматичните хора, които говорят във филма за това в какво е силата на мита за Одисей, в какво е красотата на големия тетатрален процес. И за да не бъде просто един разказвач на митове, гръцкият музикант е и пряк участник в представлението, част от композиторския екип , който създава хипнотичната музикална картина на спектакъла”, разказват от екипа, реализирал филмовата продукция.

Филмът среща зрителите с режисьора Диана Добрева - в емоционален и личен разговор за голямата тема на спектакъла- завръщането към себе си. За дългия път към  нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете.  За това, колко е важно да помним. За много важните мигове тишина и паузите на сцената, в които всичко притихва и се долавя ангелският полъх на великото изкуство - театъра!

Самият Одисей - талантливият актьор Константин Еленков, споделя, че не е същият млад мъж, който е започнал работата по ролята в началото на процеса. Пътят му в театралната Одисея на Пловдивския театър му дава и истинска среща със собствената му майка - режисьора Диана Добрева. Двамата сякаш отново се откриват в пътуването в изкуството, в истинския свят на театралното семейство. Впрочем този път не свършва до сценатана острова на Одисей, магичната Итака, Константин се среща със съвременните наследници на Омир в опит да проследи доколко този мит живее днес, в какво е неговата сила, защо тази история е определена от вестник „Ню Йорк Таймс“ за най-популярната история на всички времена. Лентата на БНТ проследява стъпките на Константин и срещите му с днешните хора от острова на Одисей. За да запечата усещането, че всеки - тук и навсякъде по света, е Одисей.

Филмът е усилие да се създаде памет за един изключително съзидателен и важен етап от историята на Пловдивския театър. Зад този процес без съмнение стои цялата великолепна трупа, множеството служби и ателиета, всеки един от близо 300 човека, които, по думите на директора на театъра  Кръстьо Кръстев, са участвали в създаването на „Одисей“.

Онези зрители, които още не са гледали филма, могат да го сторят днес от 15.30 по БНТ2.