Пловдив ще бъде домакин на 27-мото издание на фестивала за българско документално и анимационно кино "Златен ритон" от 14 до 21 декември в Lucky Дом на киното. След тригодишно прекъсване заради пандемията, форумът ще представи общо 58 филма в двете конкурсни програми – за документалистика и анимация. Традиционно фестивалът показва и паралелна програма "Открити хоризонти" с филми, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход.

През 2023-а фестивалът отбелязва 100 години от рождението на голямата Бинка Желязкова. Ще бъде почетена и паметта на Малина Петрова, с която се разделихме тази година. Публиката ще може да види техни произведения, както и да чуе думи на проф. Божидар Манов за тях.  Визията на плаката е дело на Николай Тонков и използва кадър от филма "Последната дума" на Бинка Желязкова.

Журито тази година се оглавява от писателя и драматург. Останалите членове са лауреатът на "Златен ритон`2022" Свилен Димитров, проф. Галина Лардева, д-р Геновева Димитрова и Петя Накова, носител на Специалната награда на журито на миналогодишното издание на фестивала.

"Златен ритон" се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града от самото създаване до днес.