Културата ще влезе в националния план за възстановяване от кризата. По инициатива на независимия културен сектор днес се проведе онлайн среща със на заместник министър-председателя Томислав Дончев, с министрите на културата Боил Банов и на социалната политика Деница Сачева, представители на общините и експерти от държавната администрация във връзка с изготвянето на Националния план за възстановяване на страната, предаде Plovdivtime.bg.

Заедно Министерство на културата, общините и независимият сектор поискаха от Дончев културата да бъде включена в националния план на страната. Министърът на културата Боил Банов беше натоварен от премиера Дончев да сформира работна група, която да изработи конкретните мерки за включването на сектор „Култура“ в Националния план, който България трябва да представи на Европейската комисия във връзка с предложения от нея Фонд за възстановяване на държавите членки след кризата в следствие на мерките от КОВИД-19.

Решението за сформирането на работна група беше взето на днес среща между вицепремиера Томислав Дончев и неговия екип с представители на независимия културен сектор, министърите на културата Боил Банов и на труда и социалната политика Денца Сачева. Участие в разговорите взеха представители на двете министерества, както и на българските общини, които подкрепиха апела на независимия културен сектор. В срещата участваха Таня Христова, кмет на Община Габрово, Пламен Панов, зам.-кмет по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив и Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на Столичния общински съвет.

Независимият културен сектор беше представен от Калина Вагенщайн, Фондация "АртОфис", Весела Кондакова, изпълнителен директор, "Българска музикална асоциация", и Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”. Работната група, в която ще бъдат включени представители от независимия културен сектор в страната, експерти от ресорните министерствата и българските общини, ще работи в тясно сътрудничество с екипа на вицепремиера Томислав Дончев по разработването на Националния план за възстановяване и модернизация на икономиката в контекста на подготвяния от Европейската комисия финансов план за възстановяване и трансформация на европейската икономика. Документът трябва да бъде изготвен до месец април 2021 г.

Предложението този план да бъде изготвен съвместно с представители на независимите творци, беше отправено от тях в отворено писмо до институциите преди дни. По този начин ще се гарантира присъствието на целия културния сектор в националния план за възстановяване, и той ще получи достъп до фонда на Европейската комисия за възстановяване на икономиките на съюза. В изготвения от Европейската комисия документ, съпътстващ идеята за този финансов механизъм, е цитирано изследване за размера на загубите, които са претърпели в следствие на кризата, различните екосистеми на европейската икономика. От анализа, направен от Европейската комисия, става ясно, че делът от общите загуби в съюза за творческите и културни индустрии е в размер на 5,1%., се посочва още в писмото. На срещата днес бяха обсъдени и други теми, свързани с реформата на сектора, енергийната ефективност на културната инфраструктура в страната и достъпът на публики до съвременно европейско културно съдържание.