Кукленият театър ще зарадва почитателите си с последната за сезона премиера на спектакъла „Невидимият Тонино” по Джани Родари на 25 юни от 18 ч. и на 26 юни от 10.30 и 11.45 ч. Проектът е дълго чакан и отлаган от 2020 г. и сега се случва в рамките на поредицата от събития, с които куклениците под тепетата отбелязват 75-годишнината на театъра.

„Темата на спектакъла е лъжата и за това как тя превръща едно дете в невидимо. Надявам се, че с повече посещения в театъра децата ще растат с непримиримост, за да станат честни политици”, направи препратка към днешния ден директорът Петър Влайков.

Режисьорът Елица Петкова призна, че много харесва повестта на Джани Родари и затова е приела поканата да я постави в Пловдив.

„Една обикновена лъжа за ненаписани домашни променя героя  и го прави невидим. И той сам пожелава това да се случи. Да си невидим е чудесно, но за кратко, за да не те изпитат, например. Но когато си невидим, не можеш да общуваш с приятелите и семейството си и ставаш самотен”, каза Елица Петкова и допълни, че в повестта на Родари има и други невидими персонажи като Паола. Тя е невидима по друг начин – просто няма приятели.

Текстът на Родари всъщност поставя важни въпроси за личния избор, за това какъв искаш да бъдеш и за това, че лъжата не е решение. И това се случва без да звучи дидактично.

„В спектакъла, който децата на Пловдив ще гледат, Лъжата е персонифицирана, тя е човешко същество и на моменти дори става симпатична, самата тя претърпява метаморфози”, разказват от екипа и с усмивка признават, че тяхната героиня е приятно жълта като портокал и винаги изкушава да посегнеш към нея.

Постановъчният екип разказва историята и през видеа, които се вплитат органично в театралното действие.

Екипът, който реализира спектакъла, е Елица Петкова (режисьор), Ивайло Николов и Ива Гикова (сценография), Пламен Петков (музика), видео (Георги Маринов), Тинна Панайотова (грим) и Мария Павлова (прически). На сцената историята разказват Велизар Евтимов, Елин Стоянова, Димитър Николов, Евдокия Енчева и Даниела Русева.

От трупата са отправили покана към дъщерята на Джани Родари - Паола. Очакват отговор дали ще успее да присъства в Пловдив.

„Невидимият Тонино” е едно от събитията в юбилейната програма на Кукления театър. В рамките на честванията от 1 до 10 юли в театъра ще се проведе лаборатория за използването на съвременните технологии в спектаклите.

Става дума за „Виар, роботика, 3D мапинг. Ще се опитаме да създадем и холограмна кукла, която да оживее на сцената ни. Лабораторията е със заглавие „Граница” и има за цел до какво степен съвременните технологии подпомагат театралното изкуство и откъде започват да пречат”, разказа директорът Петър Влайков.

От трупата вече са готови и с програмата на уличния фестивал TheatAir, където очакват артисти от 7 държави.