Фестивал за Джани Родари организира Кукленият театър. През целия месец октомври програмата на трупата ще бъде посветена на творчеството на великия детски писател. Поводът е 100-годишнината от рождението му. Кръглата годишнина ще бъде отбелязана на 23 октомври, съобщи Plovdivtime.bg

Фестивалът ще предложи разнообразна програма – представления за малки и големи, работилници, музикално-движенчески ипровизационни игри, разговор с психолог. 

Началото е със спектакъла „Жълтата червена шапчица” по Джани Родари на 3 октомври от 10.30 ч. Режисьор е Съби Събев, участват Моника Угренова и Веселин Бърборков. С билета от представлението децата ще могат да се включат в работилницата „Изобретатели на кукли” от различни предмети, вдъхновена от сборника „Приказки по телефона”. Събитието е с начален час 11.45 ч. 

В програмата са включени  две представления на Теди Москов – „Стана нещо необикновено” от Теди Москов и Лео Капон, по приказки на Родари, както и „Професия лъжец” по "Джелсомино в страната на лъжците", „Малки вълшебници” на режисьора Вера Стойкова, както и премиерното заглавие на пловдивските кукленици – „Кученцето, което не можеше да лае”. 

Режисьорът на спектакъла Веселин Бойдев ще зарадва публиката с едно наистина необикновено представление. В него куклите и декорът ще се превърнат в музикални инструменти в ръцете на актьорите Даниела Тенева, Димитър Николов, Наталия Василева и Румен Караманов. С помощта на лууп стейшън звуците ще се наслагват. 

През празничния октомври фестивалът ше предложи и работилниците „Балонени вълшебници” и „Зеленчуковото кралство”, музикално-движенческите импровизационни игри „Приказки по ноти” и срещата с психолота Ивелина Стаменова на тема „Граматика на фантазията”. 

За радост на почитателите му актьорът от трупата Живко Джуранов ще разказва приказки от Джани Родари. 

„Идеята ни е всяка година през октомври да отдаваме почит пред различни автори чрез различни форми на изкуството – театър, музика, игра, упражнения. Ако бяхме вложили толкова усилия в разкодиране на ирационалното, колкото на логичното, сега щяхме да имаме един фантастичен свят, е казал Джани Родари. Ние ще се опитаме да предложим точно това – едно необикновено пътешествие в света на фантазията”, казва директорът на Куклите Петър Влайков. 

Той е сигурен, че точно в такива трудни времена, каквито ни се налага да живеем днес, е особено важна ролята на изкуството. 

„Ние трябва да помогнем на децата, защото днес е особено актуална темата за кризата на живото общуване – както между деца и родители, така и между самите деца”, казва още Влайков. 

Заедно с екипа си той е предвидил още няколко фестивални акцента – трупата ще зарадва не само пловдивските си приятели, но ще гоствува със спектакли и работилници и в Първенец, Браниполе и Труд. Ще бъде двигател и на събитие в Хасково. 

През целия месец октомври ще върви и конкурс за рисунка, стих, разказ, вдъхновени от творчеството на Джани Родари. Участниците ще могат да пращат творбите си от 1 до 26 октомври по имейл или да ги оставят във фоайето на театъра. Победителите ще бъдат излъчени от жури – литературните творби ще оценява Димана Йорданова, а рисунките – таланти от училищата по изкуства под тепетата. 

Фестивалът, вдъхновен от Джани Родари, се провежда с подкрепата на Министерство на културата и е под егидата на Италианския културен институт.