"Твърдо решени сме да спазваме законите по отношение на опазването на недвижимото културно наследство". Така министърът на културата Кръстю Кръстев отговори на въпроса на медията ни за организацията на събития на Античния театър. Както вече съобщихме, според подписания 10-годишен договор за управление на недвижимата културна ценност от национално значение ползването може да се случи само след съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство и подпис на министъра на културата или оторизирания заместник-министър.

"Моето отношение към Пловдив е изключително, не съм го крил от никого, защото човек обича мястото, където живее. Да, правилата са строги, въвеждаме ги навсякъде, защото вижте какво става - проблемите ги има навсякъде с опазването на недвижимото културно наследство", каза още Кръстев.

Той каза, че не знае дали има санкции за нарушения до момента и обясни, че това е задача на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство".

"Не се бъркам в работата им", обясни Кръстев.

Министърът на културата бе категоричен, че трябва да се научим да спазваме правилата.

"А те са простички - едно съгласуване. Знам, че изисква да се направи едно писмо, да се направи един план. Но ако хората свикнат да го правят това, няма да има никакви проблеми. Какво значи едно писмо да мине през една дирекция - нищо работа. Трябва по-добра организация. Защо да не я направим?", каза още Кръстев.

Той допълни, че това в никакъв случай няма да създаде проблем със събитията на древната сцена. Предстои в Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде съгласувана схема за организаторите на събития, които са само в рамките на съвременната сцена. После тя трябва да бъде одобрена с подпис и от министъра на културата.

Това е по силата на Закона за недвижимото културно наследство:

"Чл. 33. (1) Достъп до НКЦ с цел нейно кратковременно ползване извън предназначението й (изнасяне на концерти, представления, заснемане на филми и др.) се осъществява при спазване на предписанията за опазване и при следните условия:

1. в случаите, когато не се предвиждат намеси в границите на културната ценност, след становище от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) въз основа на представено писмено заявление; към заявлението се прилагат:

а) подробно описание на планираните дейности;

б) писмено съгласие на собственика, концесионера или ползвателя на НКЦ, а за археологическа НКЦ – и на собственика на имота, в който е разположена – за осъществяване на дейностите по буква "а".

По наша информация регионалните представители на ГД ИОКН в Министерството са реагирали вече по повод едно от събитията на Античния - шоуто "Нощ на звездите" на фондация "Енчо Кирязов". Те изпратили писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров и до директора на НИНКН, за да им предоставят информация за съгласувателни действия. Такива не са предоставени и предстои да бъде издаден Акт за установяване на административно нарушение. Същото важи и за друго събитие - "Летни винени нощи" в рамките на фестивала "Уикенд в Пловдив", което се проведе сред разкопките във Форум Запад.