„Благодаря ви за признанието. Хем съм поласкан, хем съм и смутен, защото получавам наградата Пловдив за цялостен принос. Това нямаше да се случи, ако господ и съдбата не ми баха отредили тази невероятна среща с този хилядолетен космоолитен град, ако не бях попаднал в тази голяма къща на изкуството – Драматичен театър-Пловдив, ако не бях срещнал тези хора, с които работим там, над 100 човека. Аз съм щастлив и благодарен, защото работата е удоволствие с тях”, каза Кръстев. Той бе толкова развълнуван, че се просълзи и на няколко пъти се спъваше в думите. Не пропусна да припомни за важната подкрепа на Община Пловдив, на фондация „Пловдив 2019”, на културните институции, с които си партнира театърът, меценатите. Накрая благодари и на семейството си, което го търпи толкова време.

„Лео, ти си изумителен човек, човек, отдал живота си на изкуството”, обърна се към другия номиниран директорът на Драматичния театър.

Кръстев  получи най-престижната награда „ За изключително високи творчески постижения в областта на културния и театрален мениджмънт,  поддържане на високо художествено и професионално ниво на театралната продукция, поддържане на най-високи професионални стандарти в театралното изкуство, довели до спечелени близо 50 награди „Икар”, „Аскеер”, „Пловдив” и други”.

В категория „Журналистика в сферата на културата“ призът отиде при Антон Баев за “Начо On My Mind“  - документални записки от интервюта с една от най-забележителните фигури в българската култура Атанас Кръстев – Начо Културата.

„Тази година отбелязваме 100-годишнината на Атанас Кръстев. Наричаха го кмета на Стария град, но той никога не е бил такъв. Той възстанови Стария град като архитектурен резерват. Ние продължаваме да разширяваме това възстановяване, но има още какво да направим, за да достигнем  онова ниво на културния живот, какъвто кипеше при Атанас Кръстев”, каза Баев.

Призът в раздел.„Художествена литература и хуманитаристика” взе Красимир Димовски  за сборника с разкази „Момичето, което предсказваше миналото.  13 невръстни разказа“. Авторът се обърна към залата с думите: „Както казва малката ми дъщеря Никол, която е в залата, най-хубавото на наградите е, че не се дават толкова често. Хубаво е, когато получаваш награди”.

Здравка Петрова пък бе отличена в категория„Художествен превод“ за превод от руски език на книгата „Записки на блокадния човек“ от Лидия Гинзбург. Тя благодари за наградата, която получава за трети път в дългогодишната си и авторитетна работа на един от великолепните български  преводачи.

„Тази авторка е рускиня. Знаем какво става сега. Ако тя беше жива, щеше да бъде по площадите, да крещи, да носи лозунги, а после да бъде тормозена, измъчвана, гонена, прокудена и наричана чуждестранен агент. Благодаря и заради нея, и заради този прекрасен силен текст, който преведох с душата си”, каза Здравка Петрова, която не пропусна да отбележи и приноса към преводаческото изкуство на другия номиниран Васил Самоковлиев.

Категория  „Архитектура и естетизация на градската среда“ пък бе обявена повече от любопитно от деца.

„Да рисуваш е трудно, затова е по-добре да правиш къщи”, каза едно от тях, а друго допълни: „Архитектурата ни е много добра, а на Пловдив още повече”. След това водещата Йоана Буковска-Давидова обяви, че призът отива при „АрконтДизайн“ ООД, като част от ДЗЗД „Форум Дизайн“ - ръководител колектив  арх. Радка Стефанова- За комплекс от два обекта, функциониращи в сферата на образованието:основен ремонт и реконструкция на Детска градина „Перуника“  и основен ремонт и реконструкция на СУ „Любен Каравелов“ – сграда 2.

Георги Вачев спечели приза  в раздел„Аудиовизуални изкуства, фотография“ изложбата „Музи“ в постоянната експозиция  „Мексиканско изкуство“ на ГХГ, част от програмата на фестивала „Международни фотографски срещи“.

„Тук съм благодарение на моята майка, която ми подари първия фотоапарат. После бе и преподавателят ми доц. Кольо Лаутлиев, който ме влюби във фотографията. На трето място е Драматичният театър, където аз израснах като актьор,  а после ме допуснаха и като фотограф.  Изкуството е нещо интимно и в този ред на мисли искам да пожелая на всички да намерят този малък кръг на внимание и да излъжат себе си по много красив начин. Защото в този труден период, когато постоянно ни лъжат отвсякъде, а с изкуство се получава една красива въздействаща лъжа. Така че, опитвайте се да се „лъжете” по красив, а не по деструктивен начин”, каза актьорът фотограф.

Мюзикхолен театър получи приза за „Танцово изкуство” за танцово-театрален мултимедиен шоу спектакъл „Прераждане“, Хореография, сценарий и мултимедия-  Николай Серафимов, режисьор - Васил Караманлиев.

Изключително ценен като послание проект спечели в категория „Музика” отиде в Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ – Дивизи ЕООД за „Приказки в оркестъра“ – заключителен концерт на проекта „Деца в оркестъра“ . В поредица от събития създателите на проекта работеха с деца в неравностойно положение и предизвикаха вълна от положителни емоции в публика и участници”.

„Изключително съм щастлива. Благодаря ви, че оценихте, че класическата музика трябва да стигне до всяко едно дете”, каза авторът на проекта Албена Бяндова.

Категория „Театър” спечелиха  постановъчен  екип и актьорски състав на спектакъла „Коприна“- Драматичен театър „Н.О. Масалитинов“-Пловдив за спектакъла „Коприна“, по романа на Алесандро Барико, драматизация на Александър Секулов, по повод 140- годишнината от създаването на театъра. Режисьор Диана Добрева.

„Щастлив съм, че получаваме тази награда и благодарим, че ни отличихте за този отдавна мечтан спектакъл”, каза директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев.

Постановъчният екип и актьорският състав на спектакъла „Бомбето“ - Държавен куклен театър – Пловдив за „Бомбето“ по Й. Радичков получи приза в раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца”.

„Щастлив съм, че тази вечер бяха отличени актьорите, които се грижат да въведат в изкуството най-малките. А този спектакъл има още по-ценна мисия – да отговори на желанията, интересите и търсенията и на юношеската публика. Една от актрисите Мария Димитрова от вчера е майка. Мария, пожелаваме ти щастие с твоето дете и съпруга ти”, каза директорът на Куклите Петър Влайков.

Приза в категория „Изобразително изкуство” получиха  Силвия Митовска и Петър Белев за съвместна изложба „Persona“ в изложбена зала „2019“.

Държавна опера-Пловдив и АМТИИ си разделиха приза  в категория „Съвременни мултижанрови изкуства”. Операта бе отличена за мултимедийният музикално-танцов спектакъл „Кармина Бурана“ от Карл Орф на върха на хълм Бунарджика, част от OPERA OPEN 2021, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив за четири впечатляващи арт събития, обединени във фестивален формат Madeаtthe Academy 2021, полифонично изграден мултижанров продукт на възпитаници и преподаватели от АМТИИ.

„Образование и култура вървят ръка за ръка. Държавна опера-Пловдив обича върховете и ни подкрепихте да се върнем на това място. На добър час на всички и честит ни празник”, каза доц.  Нина Найденова.

„Там горе на върха на Трихълмието се намира едно много специално училище по изкуствата – АМТИИ. Специално е по много причини, но най-важната е, че в него си дават среща различни видове изкуства. Показахме сериозното изкуство, което нашите студенти творят", каза проф. Галина Лардева от АМТИИ.

„Всички сте ни ценни. Виждайки усмихнатите хора в тази зала, многото номинации, се радвам, че продължаваме да бъдим заедно. В категория „Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта“ призът отива при БНТ-Пловдив за документалната поредица „Открий  Пловдив“ – десет кратки филма, посветени на историческите, архитектурни и културни забележителности на Пловдив”, обяви зам.-кметът Пламен Панов.

Десислава Шишманова благодари за наградата и изреди създателите на поредицата Пепа Кушишка, Златка Далчева, Камен Коларов, Димитър Димитров, Владимир Севов, Антон Марчев.

Церемонията беше изключително въздействаща, а домакините от Кукления театър разходиха публиката в необикновения свят на кукленото изкуство, зпоказаха най-знаковите личности в историята на театъра под тепетата и показаха многопластовостта на  изкуството си. Всичко това мина под знака на 75-годишнината на Кукления театър. В церемонията се включиха Кирил Пенчев и Фуми от Държавна опера-Пловдив, които  свириха и танцуваха на фона на рисуване върху пясък на актриси от Кукления театър. Троян Гогов от Драматичния театър, който тази година празнува 140-годишнина, се превърна в кукловод, а накрай честити достолепните рождени дни на двете трупи.  Финалът на празника бе с изпълнение на Химна на светите братя Кирил и Методий.