Градът под тепетата може да се похвали, отново с едно изключително събитие. След достойно спечеления приз - Европейска столица на културата през 2019-та в Пловдив продължават да се случват международни събития. Едно от тях е Европейско първенство по бийтбокс. По-важното е че Пловдив е официален домакин на световния формат. На арената на пловдивска сцена ще изгреят едни от най-големите световни звезди по бийтбокс. Очакват ни едни от най-добрите школи в света. Интересн момент е, че ще се включат и двама гърци в международната бийтбокс надпревара. Това ще се случи на 3 и 4 октомври в рамките на фестивала Street masters ‘2014. Мястото е Цар Симеоновата градина до Виенския павильон.

Жури на състезанието ще бъдат организаторът на Световното първенство по бийтбокс Bee Low, който е изключителна звезда и за тези, които разбират от бийтбокс няма нужда от представяне. Към него ще се включи и световният шампион от 2012 година Александър Деянов – SkilleR и световният шампион от 2009 година ZeDe. Това, което успяхме да научим от SkilleR са строгите правила при оценяване на финалистите. Един от най-важните критерии са трудност на изпълнението на бийтбокс ефектите и сценичното поведение, така че да се случва шоу и да бъде интересно за публиката.

В последните години бийтбокс сцената набира доста висока скорост на развитие. Оказва се, че България е най-добре развитата и с най-много публика сред всички останали улични изкуства. За тази популярност помагат световните шампиони на България при мъжете и жените SkilleR и Pe4enkata. Очаквайте ги заедно на сцената с уникални бийтбокс изпълнения. А почитателите на хип-хопа ще могат да се насладят на общ пърформанс между най-добрия рапър в България 100 Кила и SkilleR. Изненадващо нали?

Община Пловдив и организаторите на фестивала от Ъпър ЕООД са на мнение, че провеждането на Европейско първенство по бийтбокс в България с домакинството на град Пловдив, допълнително разширява интереса към останалите градски изкуства като графитите, алтернативните спортове като паркур, слаклайн, стрийт фитнес и хип-хоп танците. Интересно също така е че в Пловдив вече има готова публика за стрийт събития и много фенове на бийтбокса. Очкваме да се получи доста интересно и запомнящо се, споделят организаторите.

И черешката на тортата в тази новина е специланото интервю за TrafficNews.bg, което получихме от уникалния Александър Деянов - SkilleR.

Очаквайте видеото тук, след малко. 

Какво ще се случва на сцената, вижте тук в програмата:

3 октомври

18:00 часа DJ сет на DJ Bigbo

18:30 часа Шоукейс на български бийтбоксъри

19:00 часа Европейско първенство по бийтбокс

21:00 часа Шоукейс на SkilleRи ZeDe

21:15 часа Шоукейс на 100 Кила и SkilleR

4 октомври

16:00 часа Начало на записване

16:30 часа Шоукейс на Varna Sound/ Лошите

КВАЛИФИКАЦИИ:
17:00 часа Начало на -2vs2 – Bboying квалификациите
18:00 часа Начало на -2vs2 – Hip Hop квалификациите

БИТКИ:
19:00 часа Начало на -2vs2 – Bboying битките.
20:00 часа Начало на -2vs2 – Hip Hop битките .
21:00 часа ФИНАЛ

Десислава Христозова