Регионален етнографски музей – Пловдив, съвместно със Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив представя изложба, посветена на коледните традиции на чехи, словаци и българи от времето на крал Карл IV до наши дни.

Изложбата проследява развитието на традициите, свързани с този светъл празник от средновековието до днес. Рождество Христово е бил любимия празник на Карл ІV, затова от ХІV век има данни за празнуването му в Чехия. Сходни са традициите в Словакия и България през Средновековието. Разликите започват след падането под османска власт на нашите земи и влиянието на католическата църква в другите две държави.

В изложбата може да се видят пищните коледни украси, Витлееми и други ритуални предмети от Чехия и Словакия. Натоварената със символи бъднивечерска трапеза, коледари, сурвакари и маскирани персонажи, свързани с „поганите дни“ при нас. Доброто настроение и веселие внасят украсените коледни елхи, но ще разберете и за предшествениците, познати на нашите деди.

Oфициалното откриване на изложбата ще се състои на днес, 20 декември, от 17:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg