Всяка година милиони хора се вълнуват къде ще отиде скъпоценната филмова статуетка. Малцина обаче знаят, че Оскарите са събитие с предизвестен край, където рядко се случват изненади. Причината е, че преди тържествената вечер тази неделя има цяла поредица от филмови награди, а членовете на Академията гласуват както за наградите на отделните гилдии, така и на други престижни церемонии.

Голямата церемония по връчване на Оскарите е в неделя, 25 април 2021 г., от 20:00 часа, местно време.

Ето какво показват гласовете им до момента:


Актьор в главна роля - Чадуик Боузман, "Ma Rainey's Black Bottom"


Покойният актьор взе десетки награди до момента и изглежда като категоричен фаворит, съобщава БНТ. Единственото отличие, което му се изплъзна, бе на британските филмови награди. БАФТА-та отиде при местния любимец сър Антъни Хопкинс.


Актриса в главна роля - Кери Мълиган или Вайола Дейвис или Франсис Макдорманд


Това е единствената категория, където няма изявен фаворит. Трите актриси си разделиха наградите до момента. Кери Мълиган взе наградата на критиката, а Вайола Дейвис взе наградата на гилдията на актьорите, за която се смята че има голяма тежест при Оскарите. За капак тук е и Франсис Макдорманд, която грабна БАФТА и е известна любимка на американската филмова академия.


Актьор в поддържаща роля - Даниел Калуя, "Judas and the Black Messiah"


Отново сигурна победа за тъмнокож актьор. Даниел Калуя обра всички награди този сезон и няма да има никаква логика да не спечели само Оскара. Това е втора номинация на Калуя за престижното отличие, след като през 2018 г. бе номиниран за хорър филма "Бягай!".


Актриса в поддържаща роля - Юн Юх-джунг, "Минари"


Това е българската категория тази година и всички стискаме палци на Мария Бакалова. Тя има своите шансове, след като спечели наградата на критиката. Корейката Юн Юх-джунг обаче взе всички останали отличия този сезон, включително наградата на гилдията на актьорите.


Пълнометражен анимационен филм - "За душата"


Отново една изключително сигурна категория. За пореден път наградата отива при колаборация на "Пиксар" и "Дисни". Освен плеядата от награди този сезон, "За душата" спечели и най-престижното отличие за анимация - наградите "Ани".


Международен филм - "Още по едно"


Страхотният датски филм донесе номинация на режисьора си Томас Винтерберг в престижната режисьорска категория. "Още по едно" спечели БАФТА и се провали само на Глобусите, където за първи път наградата за "чуждоезичен" филм отиде при американска продукция (с корейски ансамбъл) - "Минари".


Най-добър режисьор - Клоуи Джао, "Земя на номади"


Продължаваме с азиатската следа тази година. Китайската режисьорска на "Земя на номади" е сигурен победител в тази категория. Тя вече спечели престижната награда на гилдията на режисьорите, която добави към БАФТА, Златен Глобус и много други.


Най-добър филм - "Земя на номади"

Очаква се това да бъде вечерта на Клоуи Джао, която има цели четири номинации, сред които и за най-добър филм. "Земя на номади" има шест номинации, като вече премина победоносно през всички фестивали. Много е вероятно Джао да прибере и наградата за "най-добър адаптиран сценарий".