Националните награди "Икар" се връчват всяка година на Международния ден на театъра - 27 март.

Тази година номинираните в категория "Водеща мъжка роля" са Владимир Пенев, Бойко Кръстанов и Боян Арсов.

Владо Пенев е номиниран за ролята си на Андре в "Бащата" от Флориан Зелер, реж. Диана Добрева, Народен театър "Иван Вазов".

Бойко Кръстанов заслужи номинацията си с ролята на Джон в "Петел" по пиесата COOK от Майк Бартлет, реж. Стайко Мурджев, Младежки театър "Николай Бинев".

Боян Арсов, който завърши НАТФИЗ едва преди 2 години, е номиниран за ролята на Сехизмундо в „Животът е сън“ по Педро Калдерон де ла Барка, реж. Дина Маркова, Театър „ЗОНГ”, Център за култура и дебат "Червената къща".

"Животът е сън" е една класическа пиеса, писана е преди 400 години от Калдерон де ла Барка. Той е испанският Шекспир. Историята е много приказна. Това е един принц Хизмундо, който от своя баща е затворен в една кула, когато е роден, защото има предсказание, че той ще му отнеме трона. Това връщане от трона и качване на кулата го правят, като го приспиват. И всъщност той се събужда в двореца, след това пак го приспиват и той се събужда в кулата. И там започва тази негова борба да разбере кое всъщност е реалността и кое – сънят", разказа Арсов пред Би Ти Ви.

Бойко Кръстанов завърши НАТФИЗ преди 10 години и в момента е част от трупата на Малък градски театър "Зад канала".

"Текстът на Майк Бартлет е много ми хареса, много е съвременен. Наистина беше удоволствие да се работи по него. Още повече, че и с режисьора Стайко Мурджев сме горе-долу връстници и имахме много хубав диалог в целия процес. Аз още съм в началото на моя път и засега всичко, с което съм се занимавал, ми е било интересно и съм искал да го правя", сподели Кръстанов.

Владимир Пенев завършва актьорско майсторство през 1982 г. при проф. Николай Люцканов и е част от трупата на Народния театър "Иван Вазов".

"Актьорската професия не е само призвание да забавляваш другите, а да се опитваш да ги вдъхновяваш и възвисяваш. Нещо, което не се случва всеки път и не се случва лесно. Само когато изпитваш огромно уважение и респект към публиката и никога не я подценяваш, само тогава съм сигурен, че ще се получи контактът, в което е смисълът на нашата професия”, смята Пенев.