Доц. Георги Кокеров* идва днес в Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив, за представянето на новата си книгата „Стефан Стамболов. Създателят на модерна България.“

„Работата по подготовката на тази книга ми отне 40 години”, разказа в аванс авторът. Който проучил всичко писано за Стамболов преди него и стотици документи.

„Аз смятам, че това е личният Стамболов на автора, такъв какъвто го е видял Кокеров”, коментира проф.д.и.н. Людмил Спасов, който ще презентира томчето пред пловдивската публика довечера от 18 часа в НБ „Иван Вазов”.  

Книгата е посветена на 120-годишнина от смъртта  на Стамболов Чрез нея той отдавава заслуженото на една от най-впечатляващите фигури в нашата история. Отношението си авторът изразява с думите: „Навсякъде Стамболов е силен с действията си – хъш в доспехите на дипломат и държавник с душата на поет и революционер“.

*Доц. Георги Кокеров е завършил висше военно образование в България и Русия, където придобива и научна степен „Доктор“. През годините работи последо- вателно във ВВОВУ „Васил Левски“, ВТУ „Тодор Каблешков“, ТУ – Габрово, ИПФ – Сливен. Автор е на 68 научни труда. Има издадени 13 учебника. В съавторство е създател, редактор и автор на редица статии в Съвременна българска енциклопедия /1993 – 1995/. Участва в създаването и издаването на литературния алманах „Света гора“ /2007 – 2010/. Има над 100 публикации за Новата история на България и войните за национално обединение. Изследва въпроси от историята на войните и армиите, народопсихологията на българите и душевността на нацията.

Още новини ТУК

TNS.bg