Кино и литература за втора поредна година ще се преплетат в едно, благодарение на фестивала CineLibri 2016. Още по-хубавото е, че Пловдив е сред градовете, които ще приютят част от прожекциите от кино-литературния фестивал. Дом на CineLibri под тепетата ще бъде „Лъки Дом на киното”, където зрителите ще могат да се насладят на екранизациите на класически и популярни романи.

Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври не само в Пловдив, но и в София, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен.

Блестящата биографична драма „Гений” с Джъд Лоу, Никол Кидман и Колин Фърт е сред филмите, които ще бъдат прожектирани в Пловдив. Освен него пловдивските зрители ще могат да видят и „Обслужвал съм английския крал” по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век. Почитателите на вечните филмови класики ще могат да видят екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, скандалния филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът” и „За мишките и хората” – адаптация на една от знаковите истории от съкровищницата на американската литература.

В столицата пък ще пристигнат няколко чуждестранни гости, между които и ексцентричния писател и кинорежисьор Фредерик Бегбеде. Там са организирани и две творчески ателиета по сценарно писане. В два поредни дни българските сценаристи ще бъдат обучавани от два международни тандема - Арнон Грюнберг и Тео Чепилов на 13 октомври и Иржи Менцел и Георги Тенев на 15 октомври.

Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните.

TrafficNews.bg е медиен партньор на фестивала.

А ето я и пълната програма на прожекциите в Лъки Дом на киното в Пловдив:

Геният – 19:00, Четвъртък, 6 Октомври

Шери – 19:00, Петък, 7 Октомври

За мишките и хората – 19:00, Събота, 8 Октомври

Да убиеш присмехулник – 19:00, Неделя, 9 Октомври

За любовта и сянката – 19:00, Понеделник, 10 Октомври

Като гореща вода за шоколад – 19:00, Вторник, 11 Октомври

Любовникът – 19:00, Сряда, 12 Октомври

Обслужвал съм английския крал – 19:00, Четвъртък, 13 Октомври

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg