Къща „Ламартин” да се превърне в резидентен център, където да се провеждат разнообразни културни събития. Това е била темата на разговор между френския посланик у нас Флоранс Робин, министъра на културата Боил Банов, кмета Здравко Димитров, заместник-кметовете Пламен Панов и Илия Кирчев, кмета на район „Централен” Георги Стаменов и директора на „Старинен Пловдив” Богомил Грозев, съобщава PlovdivTime.bg.

Посещението на френския дипломат №1 у нас бе планирано още за миналата седмица, но извънредно заседание на Министерски съвет отложи идването й в Пловдив. Днес работното посещение в крайна сметка се състоя. Първо участниците посетиха къща „Ламартин”, а след това обсъдиха възможностите за партньорство на делови обяд в ресторант „Филипополис”.

Французите са заявили готовност да помогнат, а след възстановяването на сградата и те да я използват за образователни и други събития.

Междувременно процедурата за избор на фирма, която да изработи технически инвестиционен проект за основен ремонт, консервация и реставрация на къща Ламартин е на финала си. 

Четирима са участниците, подали документи. Отправили сме въпроси към тях и очакваме да отговорят до края на другата седмица. След това ще пристъпим към отварянето на ценовите оферти, каза кметът на район „Централен” Георги Стаменов. 

В техническия проект трябва да са включени няколко основни дейности. Консервация и реставрация на фасадите на сградата – възстановяване и укрепване на мазилки и стенописи, дървени елементи и каменна зидария. Реставрационни работи на дограмата по фасадите и интериор; Реставрационни намеси по елементи от интериора на сградите – стълбища, парапети, подови настилки ,стени, стенописи, тавани и др. Ремонт на покривното покритие, покривната конструкция, улуците и водосточните тръби. 

Избраната фирма ще трябва да извърши и конструктивно обследване и при необходимост да изготви проект за укрепване на части от носещите конструкции на сградите. 

Предвижда се също така подмяна на ВиК и електрическата инсталация, монтиране на отоплителна инсталация и полагане на топлоизолация ,където това е възможно. Ще бъде изградена охранителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна система, интернет и мултимедия. Предвиждат се възстановителни дейности и за двора, включително и озеленяване, ако е необходимо. 

Проектът включва и количествено-стойностна сметка на всички дейности, предвидени с цел възстановяването на красивата сграда в Стария град. 

Къщата на Георги Мавриди е строена през 1829-1830 г. Тя е сред най-големите симетрични къщи в Стария град. Поради стръмния терен, на който е построена, фасадата към улицата е 3-етажна, а към двора – 2-етажна. Приземието е с неправилна форма, която е коригирана на двата горни етажа посредством стъпаловидно изнесени еркери. Разпределението на стаите е еднакво – 2 големи стаи и една по малка, сервизни помещения и салон. 

В  къщата отсяда френският поет и общественик Алфонс дьо Ламартин, затова в днешно време домът носи неговото име. 

Сградата е публична държавна собственост, но е предоставена за управление на Община Пловдив. Къща Ламартин е архитектурно-строителен, художествен и исторически паметник на културата от национално значение. 

Сградата е реставрирана на два пъти – през 1954-55 и през 1971-75 г. На няколко пъти след това комисии констатират незадоволителното състояние на паметника на културата. В протоколи на Министерството на културата е отбелязано проникване на влага, замръзване на водопровода, свличане на керемидите.

Преди работната среща с френския посланик министър Боил Банов е имал и други разговори за недвижимото културно наследство на Пловдив.