Картини на канадски художник, който се самоуби на 35-годишна възраст през октомври, поставят рекорди през този сезон на аукцион.

На своя самостоятелен дебют в Ню Йорк преди две години новите творби на Матю Вонг бяха продадени за 22 000 долара. Когато едно от тези платна се върна на пазара в понеделник в Sotheby's, то бе продадено на търг за рекордната сума от 1,5 милиона долара без таксите. В наддаването се включиха 59 кандидати от 16 държави. Продавачът е бившият изпълнителен директор на Сотбис Алън Шварцман, който днес е постигнал 6700% печалба на първоначалната си инвестиция. 

Предвижда се още няколко творби да бъдат разиграни на търгове през следващите седмици. Две картини на Вонг ще бъдат пуснати на аукцион в Ню Йорк този четвъртък, а друга картина ще се разиграва следващата седмица в Хонконг.

Кариерата на Вонг тъкмо стартираше, когато настъпи и смъртта на художника. Търсенето на неговите меланхолични пейзажи, често с мъничка, самотна човешка фигура, нараства значително след трагедията. 

Роден в Канада, Вонг израства в Хонконг, учи фотография и започва да рисува в края на 20-те си години, без официално обучение в изкуствата. През последните години той живее с родителите си в Едмънтън, Албърта, кореспондира с критици и дилъри във Facebook и посещава панаири в Базел и Лос Анджелис.

Майка му Монита Вонг каза пред New York Times през октомври, че синът й е имал аутистично заболяване - имал синдром на Турет и се е борил с депресията още от детството.

Работата на Вонг е била много плодотворна - завършвал картини за два или три дни. Той е създал около 1000 творби през живота си.