Фестивалът One Dance Week поставя фокус върху съвременното танцово изкуство на Канада със спектаклите “Космическа любов” на мултидисциплинарния артист Клара Фюре и “Някога преди” на компанията Out Innerspace на 11 и 12 октомври в Дома на културата. 

Новото поколение съвременни артисти от Канада изследва езика на тялото и дава различен и неочакван поглед върху идеята за пренасяне на чувства и емоции чрез силата на хореографския език. В спектаклите си артистите търсят невидими отвори в пространството чрез пътешествия из измеренията на времето, любовта, личността и движението. 

„Космическа любов“ ще се играе на 11 октомври от 20 часа, а „Някога преди“ – на 12 октомври. 

В “Космическа любов”  Клара Фюре създава хореография на абстракцията, която разкрива уникалното сияние на живите тела. Поставя под въпрос вакуума на междугалактическото пространство, като подчертава динамичните връзки, от които е съставено. 

“Космическата Любов е многолика, дива и чувствителна”, пише за спектакъла Quartier des Spectacles. 

Танцовото представление ще потопи публиката в минималистична обстановка, в която всички форми на комуникация стават възможни. Разглежда философската представа за тъмнината и неспирния диалог на тялото с вселенските контрасти. 

“Присъствието на Фюре в спектакъла е наелектризиращо”, споделя The Globe and Mail. 

Клара Фюре е мултидисциплинарен артист от Монреал, сътрудник на Par B.L.eux. “Космическа любов” е първият й спектакъл, в който тя не е сама на сцената. 7 артисти, сред които многогодишни сътрудници на хореографа, се движат стремително и общуват с интуитивен език. Сред тях е музикалният композитор Томас Фюре – той доставя на зрителите слухово преживяване, което може да се възприеме с останалите сетива и да разкрие нови полета на въображението. 

“Космическа Любов е най-лудото ми начинание. От този абстрактен спектакъл извира много любов. Това е танц на празнотата, в която се отразява любовта”, споделя Клара  Фюре. 

Другият спектакъл „Някога преди“, е ода към невидимите сили и вътрешните желания.Канадската танцова компания Out Innerspace идва в Пловдив на 12 октомври с последната си продукция. Въздействащо произведение, в което танц, призрачна архитектура, кукловодство и театрални илюзии създават псевдо-свят на границата между формите и безформеността. 

“Някога преди” разглежда физическите измерения на времето и демонстрира как миналите преживявания оформят личността, как изпитанията могат да се превърнат в нещо красиво, тук и сега. Спектакълът се занимава с темите за натрупания опит, спомените, колебанията и личностното развитие. Танцът е строг, прецизен и наситен с детайли. Възцарява физическо беззаконие, което разбива логиката и въздейства като ода към невидимите сили и вътрешно желание.  

Дейвид Реймънд и Тифани Трегартен основават компанията за съвременен танц Out Innerspace през 2007 г. във Ванкувър, излизайки отвъд традиционната естетики и форми с новаторски танцови творби. През последното десетилетие Out Innerspace създава необичайни и завършени танцови преживявания чрез безкомпромисна строгост и безрезервна находчивост. 

“Някога преди”, последният спектакъл на компанията, е копродуциран от L’Agora de la Danse, La Rotonde и Dance Victoria. Печели наградата Crystal Dance Prize 2019 и артистична резиденция от The Dance Centre.