Пловдивската Драма продължава политиката си да превръща в театър големите романи на нашето съвремие. След успеха на „Възвишение“ по Милен Русков, „Сестри Палавееви“ по Алек Попов и „Вълци“ по Петър Делчев, екипът на най-старата професионална трупа в България посяга към друг изключителен текст – „Камбаната“ на Недялко Славов.

Забележителният роман на пловдивчанина излезе на пазара в края на 2016 г. и само за няколко месеца накара мнозина да преоткрият магията на книгата. Последваха няколко тиража, множество награди и безпрецедентно признание както от критиката, така и от читателите.  Последва друг успех – Националният филмов център подкрепи проекта „Камбаната“ да бъде екранизиран в сериал. Продуцент на филмовата версия ще бъде Христо Бакалов, а сценарист – Александър Секулов.

Секулов ще бъде един от „главните виновници“ за случването на „Камбаната“ и на сцена. Поетът от няколко години е драматург в пловдивската трупа и успя да пренесе високото слово от книжните страници в театъра. Той ще работи с Недялко Славов по драматизацията на книгата от началото на 2018 г., а амбицията на екипа е премиерата да е на фестивала „Сцена на кръстопът“ през есента.

Стремежът ни ще бъде насочен към това да съхраним духа, уникалостта на романа, поетичния език на автора, интересната история, цветните образи. Това е истинско предизвикателство, защото макар да го четат много хора, Недялко Славов не пише популярна литература. Неговата проза е истинска, дълбока, поетичният му опит прави рисунъка на образите незабравим. Книгите му носят безумно красива поетика, казва директорът на Драмата Кръстю Кръстев.

Спектакълът по „Камбаната“ ще бъде част четиригодишен проект, който ще се обърне към творчеството на забележителни автори като Константин Иречек, Свобода Бъчварова, Димитър Димов.

Екипът вече има опит, след като реализира поредицата „Българска трилогия“ със спектаклите „Сестри Палавееви“, „Възвишение“ и „Вълци“.

Сега на дневен ред е "Камбаната" - носител на наградите "Хеликон", "Цветето на Хеликон" и "Христо Г. Данов". Няма да е изненада, ако в редицата от призове се наредят и театралните Икар и Аскеер.