"Имаме около 45% върнати билети заради зелените сертификати. След като ситуацията се изпусна от контрол, сега се действа панически. В новите мерки няма никаква логика, това е политическа грешка. Всеки директор на театър се справя със собственото си пространство, както може". Това заяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

По думите му още в края на деня, в който беше съобщено за въвеждането на новите ограничения, са се образували опашки за връщане на билети и те продължават и в момента.

"Не мога да разбера тези, които до вчера крещяха, че няма пандемия, сега са облечени във власт. Визирам здравния министър и президента. Хората се объркват, защото нямаме единна политика", коментира Сърменов пред Нова телевизия.

Според него е ясно, че цялата държава ще блокира, защото има нисък процент на имунизация и е трябвало мерките да се затегнат преди месеци.

"С 20% ваксинирани няма как театърът да се напълни на 100%. Тези 100 в момента за нас означават 15%", обясни директорът на Сатирата.

Междувременно софийската филхармония е намерила начин за привличане на публиката в новите обстоятелства - 50% намаление на цените на билетите.

"Имаме програма със световно известни имена. Самите те също искат да се чувстват спокойни. Достъпът се осъществява с показване на валиден сертификат или отрицателен антигенен или PCR тест. Ако зрителите не са успели да си направят, ние сме организирали лаборатория в камерна зала. Софийската филхармония покрива цената на тестовете, а пробовземането струва 10 лв.", обясни пиарът на филхармонията Кремена Николова.

За процедурата обаче е необходимо технологично време и зрителите, които възнамеряват да се тестват на място, трябва да дойдат по-рано. Музикантите пък се изследват в дните на първата репетиция и преди самия концерт.