Нашата рубрика: "Какво се случи ДНЕС?" продължава с датата 8 февруари. Нека проследим най-запомнящите се моменти от днешния ден и събитията, които промениха историята на света:

 

474 г. — След като 7-годишният Лъв II е намерен твърде млад, за да управлява Византийската империя, за негов съимператор е коронован неговия баща Зенон.
1667 г. — Подписано е примирие между Русия и Полша, с което завършва продължилата 13 години руско-полската война.
1822 г. — Хаити напада Доминиканската република.
1822 г. — Окупаторските сили на Хаити, водени от Жан Пиер Бойер, пристигат в Санто Доминго, за да победят новосъздадената Доминиканска република.
1895 г. — Провежда се първо заседание на Правописна комисия за българския език под председателството на Константин Величков.
1895 г. — Уилям Морган оповестява правилата на създадената от него игра волейбол.
1897 г. — В Русия започва първото всеобщо преброяване на населението, което установява, че в страната живеят 129 млн. души.
1900 г. — Учредено е състезанието по тенис Купа Дейвис.
1903 г. — Народното събрание отпуска допълнителна помощ за бежанците и пострадалите от Илинденско-Преображенското въстание в размер на 300 хил. лв (след като на 22 ноември са отпуснати 500 000 лв).
1923 г. — В България е съставен нов кабитен с министър-председател Александър Стамболийски.
1934 г. — Гърция, Турция, Югославия и Румъния подписват в Атина Балкански пакт, който цели запазването на геополитическото статукво на Балканите след Първата световна война.
1942 г. — За първи път в САЩ е изпробвано лятно часово време.
1949 г. — България става член на УНИЦЕФ.


1950 г. — Американският сенатор Джоузеф Маккарти обвинява Държавния департамент, че е пълен с комунисти, което разпалва период на силни антикомунистически настроения в САЩ, известни като Маккартизъм.
1951 г. — Създава се Централен архивен фонд към Българската армия.
1960 г. — Актрисата Джоана Удуърд получава първата звезда в Алеята на славата в Холивуд.
1969 г. — Осъществен е първият тестов полет на Боинг-747 Джамбоджет.
1990 г. — Излиза първи брой на вестник Демокрация — първият демократичен ежедневник след комунистическия режим.
1996 г. — Тодор Живков е оправдан от Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния съд по обвинението за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО.
1998 г. — Екатерина Дафовска става първата българска олимпийска шампионка в зимна олимпиада.


1999 г. — Процес срещу българските медици в Либия: Пет български медицински сестри и един палестински лекар са задържани по обвинение, че са заразили с вируса на СПИН 393 либийски деца в детската болница в Бенгази, Либия.
2001 г. — Конституционният съд обявява решението си, че в президентските избори може да се кандидатира само български гражданин, който е живял в България поне 183 дни на година през последните 5 години.



Днес рожден ден празнува популярният синоптик Минчо Празников!


Минчо Досев Празников е български синоптик.

Роден е на 9 февруари 1938 г. в Дряново. Кръстен е на дядо си - опълченец, 2 пъти раняван при боевете за Шипка. Любопитното фамилно име идва от прозвище, лепнато на прадядо му, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници.

Синоптиката го влече още от ранна възраст. Завършва Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност „Физика и метеорология“.


През 1881 година на тази дата смъртта намира бележитият руски писател Фьодор Достоевски!


Фьодор Михайлович Достоевски, руски писател и публицист, най-известен със своите романи „Престъпление и наказание“ и „Братя Карамазови“.

Литературното творчество на Достоевски изследва човешката психика в тревожните политически, обществени и духовни условия на руското общество през 19 век. Като изявен славянофил, националист и монархист, в творбите си той критикува буржоазията, пред-материалистичния Запад и нихилизма. Смятан от мнозина за основоположник или пряк предшественик на европейския екзистенциализъм, неговите "Записки от подземието" са определяни като „най-доброто въведение в екзистенциализма, писано някога".Достоевски започва да пише от средата на 40-те години на 19-ти век, като първите му произведения са повлияни от реалисти и романтици като Дикенс, Гогол и Балзак. Въпреки това, най-известни са творбите от последните му години като "Престъпление и наказание", "Идиот" и "Братя Карамазови". Достоевски често е определян и като един от най-значимите психолози в историята на световната литература.Достоевски написва общо 11 романа, 3 новели, 17 разказа и 3 есета.


Trafficnews.bg