Историята определено е една от най-интересните науки и със сигурност е добре да си припомняме най-запомнящите се моменти в българската и световна история.

Нека проследим част от  най-интересните моменти през годините на 28 януари

 
1644 г. — Френският актьор Жан Поклен за първи път се подписва с псевдонима Молиер.
1687 г. — В Япония с императорски указ се забранява убиването на диви животни.
1738 г. — В Лондон започва строителството на Уестминстърския мост.
1820 г. — Руска експедиция начело с Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев приближава брега на Антарктида.
1871 г. — Пада Парижката комуна.
1895 г. — Обнародван е Закон за насърчение на местната индустрия, който дава тласък на българското промишлено производство.
1935 г. — Исландия става първата страна в света, легализирала аборта.
1935 г. — В Германия е произведен първият изкуствен изумруд.
1937 г. — По нареждане на Сталин в Москва е арестуван Кръстьо Раковски по обвинение "за участие в контрареволюционна терористична организация".
1938 г. — Рудолф Карачола поставя рекорд за най-бързата официално отчетена скорост на обществен път — 432.7 км/ч с автомобил Мерцедес-Бенц W195 Rekordwagen.
1939 г. — Алберт Айнщайн обявява, че новооткритият химичен елемент уран може да бъде използван като мощен източник на енергия, което се използва за създаването на атомната бомба.




1946 г. — В Русе е открито Висше техническо училище, днешния Русенски университет.
1956 г. — Елвис Пресли се появява за пръв път по телевизията.
1981 г. — Държавите членки на Съвета на Европа подписват Конвенция 108 за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.
1985 г. — ЦК на БКП отчита, че преименуването на турците в България е приключило, с което се поставя началото на "възродителен процес".
1986 г. — Космическата совалка на САЩ "Челинджър" се взривява 73 секунди след своето десето излитане, при което загиват всичките седем астронавти на борда.
1988 г. — Върховният съд на Канада обявява за противоконституционен закона, който забранява абортите.
1998 г. — Открита е първата отсечка на Софийското метро — от бул. Сливница до бул. Константин Величков, с дължина 6,5 км и 5 станции.
2004 г. — Открита е втора версия на компютърния вирус Mydoom.

Днес рожден ден има Хайгашод Агасян 

Хайгашод Азад Агасян е известен български инструменталист, певец и композитор от арменски произход. Завършва Българската държавна консерватория. Неговото сътрудничество с Недялко Йорданов създава някои от най-популярните песни на българската естрада. Освен естрадни песни, пише също така песни за деца, поп музика и театрална музика.

През 1993 година печели голямата награда на Златния Орфей, а на следващата година — първа награда от същия фестивал. Носител е и на наградата на фондация "Димитър Вълчев" за театрална музика.

Хайгашод Агасян е написал и продължава да пише много детски песни.


 

 На 28 януари 814 година умира и краля на Франкското кралство Карл Велики


Карл Велики (на френски: и на английски: Charlemagne; на немски: Karl der Große; на латински: Carolus Magnus, Karolus Magnus; * вероятно на 2 април 747 или 748; † 28 януари 814 в Аахен) от фамилията на Каролингите е от 9 октомври 768 г. крал на Франкското кралство и от 25 декември 800 г. римски император до 814 г.

Той разширява франкските владения в Западна и Централна Европа, а на 25 декември 800 г., след като завладява Северна Италия, е коронован от папа Лъв III за пръв император на Свещената Римска империя.

Освен с териториалното разширение и административната организация на новосъздадената Франкска империя, управлението на Карл Велики се свързва и с възраждането на изкуствата, религията и културата, известно като Каролингски Ренесанс.

В днешни дни, Карл Велики е смятан не само за създател на френската и германската монархии, но и за Pater Europae („Баща на Европа“) - империята му обединява по-голямата част от Западна Европа за първи път от времето на римляните, а Каролингския Ренесанс насърчава формирането на обща европейска идентичност.

Успехите на Карл Велики се основават предимно на забележителната му способност да печели лоялността на поданиците си, независимо от мястото им в обществото. Той разширява системата на васалитета, наследена от майордомите, като прави свои лични васали всички, които упражняват висша власт. Според английския историк на изкуството Кенет Кларк, „Карл Велики е първият човек на действието, появил се от мрака на средновековието след падането на Римската империя.“.

TrafficNews.bg