Историята определено е една от най-интересните науки и със сигурност е добре да си припомняме най-запомнящите се моменти в българската и световна история.

Нека проследим част от  най-интересните моменти през годините на 23 януари

393 г. — Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор.
1482 г. — Излиза първо печатно издание на свещената еврейска книга Тора (Петокнижието)
1556 г. — При най-смъртоносното земетресение в историята, в провинция Шенси, Китай, загиват 820 000 души.
1558 г. — Руските войски нападат Ливония, което е начало на Ливонската война, целяща контрол на Русия над днешната територия на Естония и Латвия.
1579 г. — Подписана Утрехтската уния, поставила основите на новата държава Нидерландия.
1849 г. — Елизабет Блекуел се дипломира в Медицинския колеж в Дженива и става първата американка — лекар.
1899 г. — Емилио Аквиналдо става първи президент на Филипините.
1904 г. — Приет е Закон за университета, който преобразува Висшето училище в София в Български университет Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово (дн. Софийски университет "Св. Климент Охридски").
1928 г. — Професор Михаил Арнаудов издига кандидатурата на драматурга Иван Грозев за Нобелова награда за литература през 1929 г.
1943 г. — Втората световна война: Британски войски успяват да завладеят Триполи от Нацистка Германия.
1950 г. — Ерусалим е провъзгласен за столица на новосъздадената държава Израел.
1953 г. — Екзекутиран е Йосиф Тончев, католически свещеник, осъден за противонародна дейност от комунистическия режим в България.
1978 г. — Швеция става първата държава в света, която забранява аерозолните опаковки, като мярка за съхранение на озоновия слой.
1997 г. — Мадлин Олбрайт става първата жена, заела поста Държавен секретар на САЩ.
2001 г. — Седем души опитват да се самозапалят на площад Тянанмън (Китай) в навечерието на Китайската нова година, което мнозина считат за постановка на Китайската комунистическа партия с цел да се засилят гоненията срещу Фалун Гонг.
2006 г. — При железопътна катастрофа в Черна гора, недалеч от Подгорица, загиват 40 пътници.


На този ден е роден и известният френски писател Стендал:




Роден в Гренобъл, Франция, на 23 януари 1783 година, авторът на романа „Червено и черно“ прекарва детството си в нещастие. Мрази баща си и оплаква майка си, която е починала, докато той е бил малък. Това е драмата на неговото детство. Единственият човек, който му дава искрица надежда, е неговата по-малка сестра Полин.

Времето, в което живее Стендал, оказва голямо влияние върху него, а именно Първата френска империя начело с Наполеон. Той пътува много, предимно из Германия като включена в Императорската армия. Участва и в нахлуването в Русия през 1812 г., но най-много се привързва към Италия, където прекарва голяма част от кариерата си като консул в Триест и Чивитавекия. Неговият роман „Пармският манастир“ е издаден първо в Италия, защото авторът смята, че тя е много по-подходяща и "страстна" държава, отколкото възраждащата се Франция.

23 номеври е пагубна дата за испанските творци. През 1989 година Салвадор Дали намира смъртта си.

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек (на испански: Salvador Felipe Jacinto Dalí I Domenech), известен с артистичното си име Салвадо̀р Далѝ, е испански каталунски художник сюрреалист, автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. Художническите умения в неговите творби се приписват на влиянието и възхищението от майсторите на Ренесанса. Той е и много добър чертожник. Изгражда личен и твърде разпознаваем стил, който всъщност е доста еклектичен.




TrafficNews.bg