Нашата рубрика: "Какво се случи ДНЕС?" продължава с датата 10 февруари. Нека проследим най-запомнящите се моменти от днешния ден и събитията, които промениха историята на света:

1541 г. — Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия.
1817 г. — В битката при Касабуко чилийската войска разбива испанската армия, което довежда до независимостта на Чили
1832 г. — Еквадор анексира островите Галапагос
1872 г. — Избран първият български екзарх Иларион Ловчански, неодобрен от Високата порта.

Българската екзархия е учредена със султански ферман от 28 февруари 1870 г. и просъществувала до 1953 г. С документа се узаконява обособяването на българска църковна йерархия (наречена „екзархия”) от Цариградската патриаршия.

Иларион Ловчански, роден като Иван Иванов в Елена, напуска родния си град рано и постъпва за монах в Къпиновския манастир. През 1852 г. е ръкоположен за епископ на Ловчанска епархия. Там го изпраща търновския митрополит Неофит Византиос, поради желанието на ловчанци да имат за епископ българин. Там се грижи се е за българските училища в епископията си, търси учители за новите класове, преустроява църквата „Света Неделя”, раздава на бедните.

Още тогава обаче горделивостта му дразни турците. В конака отива възседнал разкошно оседлана бяла арабска кобила. Пътува из епархията, придружаван от голяма свита: дякон, гавазин, сеизин, готвач и племенника си Иванчо (негов секретар, касиер и съветник).

По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя. Заминавайки за Цариград, оставя за митрополитски наместник в Ловеч дякон Паисий, а след убийството му свещеноиконом Кръстьо Никифоров (поп Кръстьо). Като най-възрастен митрополит е избран за председател на Първия църковно-народен събор.

През януари 1872 г. Цариградският патриарх, който не признава Българската църква, го лишава от духовен сан. Настоява пред Високата порта да бъде отстранен от Цариград, заедно с двамата български владици Панарет Пловдивски и Иларион Макариополски. На 21 януари 1872 г. тримата са заточени в Измир, Мала Азия . На 30 януари обаче тримата са освободени под натиска на цариградските българи, водени от Петко Р. Славейков.

Свиканият на 12 февруари 1872 г. Временен съвет на Екзархията избира за пръв български екзарх ловчанския митрополит Иларион. При тайно гласуване той получава седем бюлетини, а Антим Видински – шест.

Изборът изненадал Високата порта, защото митрополит Иларион бил обвиняван в размирност на Ловчанска епархия и във връзки с дейността на Вътрешната революционна организация и Васил Левски. Под благовидния предлог за напреднала възраст, слаби сили и лош слух Иларион Ловчански е принуден да подаде оставка.

На извънредно заседание на 16 февруари 1872 г. синодът избира за екзарх Видинския митрополит Антим I, който е утвърден от султана. След обявяването на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. екзарх Антим I е свален от своя пост и заточен в Мала Азия заради неговата патриотична дейност и проявени симпатии към Русия. За нов екзарх е избран ловчанският митрополит Йосиф I.

През юли 1872 г. Иларион Ловчански е избран от Синода за титулярен екзархийски митрополит на Кюстендилска епархия. Умира в Кюстендил на 2 февруари 1884 г. и е погребан е в митрополитската църква „Успение Богородично”.

 

1879 г. — Първата в Северна Америка ледена пързалка за каране на кънки отваря врати в Ню Йорк.
1899 г. — Испания продава на Германия Каролинските и Мариански острови.
1912 г. — В Република Китай се въвежда Григорианският календар.
1924 г. — Открита е гробницата на Тутанкамон.

1924 г. — Калвин Кулидж става първият президент на САЩ, който изнася политическа реч по радиото.
1955 г. — Министерският съвет на Съветски съюз приема постановление за строителство на космодрума „Байконур“.
1961 г. — Изстрелян е съветският космически апарат Венера 1 — първият апарат, достигнал до друга планета — Венера.
1990 г. — Излиза първият брой на вестник „Демокрация“.
1991 г. — Създадена е националната служба „Борба с организираната престъпност“.
1997 г. — Президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство с министър-председател Стефан Софиянски.

 

Днес повод да почерпи има и Боби Михайлов!



Борислав Бисеров Михайлов е български футболиствратар, дългогодишен страж на вратата наБългарският национален отбор по футбол, полуфиналист от Световното първенство по футбол САЩ 1994, Президент на БФС и член на Изпълнителното бюро на УЕФА. 

TrafficNews.bg