Фестивал в столицата дава шанс на малки и големи да научат любопитни факти за древните култури на Египет, Тракия, Гърция и Рим. Националният исторически музей и Детски музейно-образователен център към НИМ организират "Приключения в Древния свят". Събитието ще се проведе днес и утре от 11:00 ч. до 15:00 ч. в Централното фоайе на Националния исторически музей.

В рамките на два дни малките посетители между 6 и 14 години, както и техните родители, ще се потопят във вълнуващата история на едни от най-старите култури в света. Малчуганите ще се научат как се пишат и четат египетски йероглифи, ще сглобят свой собствен макет на древноегипетски храм. Момичетата пък ще разберат как са поддържали красотата си древноегипетските царици.

Малките изследователи ще разгадаят тайните на тракийски съкровища, ще се запознаят с римската мода и прически – отражението на социалния статус във външния вид и представяне на най-популярните дамски фризури, характерни за Античността. Римски настолни игри също ще се грижат за доброто настроение на фестивала. 

Националната гимназия за древни езици и култури ще представи света на древните гърци и римляни с театрално ателие, в което всяко едно от децата ще може да се преобрази в античен герой и да участва в драматизация на различни старогръцки митове. За по-малките посетители са предвидени ателиета по рисуване, в което децата ще могат да оцветяват гръцки храмове, богини и богове и ще се превърнат в малки архитекти.

Входът за фестивала "Приключения в Древния свят" е с билети на НИМ.