Сан Себастиан е слънчево испанско градче, съхранило белезите на традиционната баска култура. Местните си го наричат Доностия. Освен харесвана туристическа дестинация с многолика и старинна атмосфера, Сан Себастиан има и други прилики с Пловдив. Според историческите сведения градът е съществувал като римско селище с името Изурум. Географски Сан Себастиан е заобиколен от хълмовете Ургул, Улия и Адара, и хребета Игелдо. Административно Доностия се дели на три района - Стар град, периферия и център.

Градът е настояща столица на културата на Европа (ЕСК) заедно с полския град Вроцлав. Сан Себастиян също като Пловдив има програма в платформата си, която се основава на идеята за запазване на тютневи сгради.  

Платформата на баските се нарича Tabakalera, а те го превжадат на английски като „Тютюнев град”. Това е била изоставена тютнева фабрика, която е работила над 90 години. Нейното преобразяване е започнало още през 2006 година. За целта Общинският съвет на Сан Себастиян и баското правителство купуват сграда през 2004 г.

Реставрацията й е отнела близо 11 години, през които е превърната в Центърът за съвременно изкуство. Той е открит през 2015 г., няколко месеца преди официалния старт на програмата за ЕСК.

Баските  представят Tabakalera днес като Международен център за съвременна култура. Сайтът на ЕСК Доностия/Сан Себастия 2016 разказва, че сградата е „кръстопът, където различни дисциплини могат да съществуват заедно”. Днес в Tabakalera се провеждат кино фестивали, изложби, семинари, работни срещи, уъркшопове, представления, пърформанси и т.н.

Не цялата част на сградата е отворена за широката общественост, тъй като в проекта има лаборатория за дигиталната култура. В нея се разработват технологии за социална полза. Тя също така е място за експериментиране и създаване на прототипи в цифровия свят.

Tabakalera дава пространство и на млади художници, които да реализират своите проекти. Това включва работни ателиета, техническо оборудване, международна програма за пребиваване, както и програма за подпомагане на популярността им.

В сградата се развиват и дейности по посока на образованието. Те са насочени хем към специалистите хем към широката аудимтория. Идеята е да се разработват програми в партньорство с училища за проекти, насърчаващи ученето.

Бившата тютюнева фабрика има и библиотека. Тя разполага и с видео и аудио отдел. Там може да се ползват свободно и инструменти за редактиране на тези файлове.  Библиотеката развива своя собствена програма в рамките на ЕСК 2016, като серия от проекти за обучения по предпечат, създаване на видеоигри, експериментално кино, звук и други.

В програмата за месец април в Tютюневия град на Сан Себастиян текат прожекции на късометражни филми. Всяка неделя се провеждат детски работилници, които през 2016 са на цена 1 евро, при нормална тарифа от 3 евро, разказва сайтът на проекта.

Освен това в бившата тютюнева фабрика предлагат и свободни площи под наем за публични субекти, където могло да се провеждат мероприятия. Сградата е в самия център на Сан Себастиан. Има открити и закрити пространства.

Има опция, която предлага да си резервирате ден и час, за да ви се осигури преводач на вашия майчин език, за да разгледате бившата тютюнева фабрика и да посетите събития в нея. И още нещо забележително Tютюневия склад работи от 9 до 22 часа докадо града е Европейска столица на културата през 2016 г. 

Питате ли се вече как ще ги стигнем испанците ?

TNS.bg