Артсалон "Люнион" представя творчеството на двама изключителни български художници Генко Генков и Иван Кирков, които остават в историята на изкуството с ярката си индивидуалност, невероятен талант и неповторим усет за цветове, форми и композиция. Припомняйки тяхната значимост с изложбата, галерията отдава почитта си към двамата творци Иван Кирков (на 1 януари се навършват 91 години от рождението му) и Генко Генков (на 1 февруари се навършват 100 години от рождението му).

Творчеството им обхваща втората половина на ХХ век. Още в началото на 60-те години те съумяват да се утвърдят като дръзка художествена алтернатива, заедно с ново по-свободно поколение художници, като се стремят да влеят своето изкуство в духа на времето, в европейските тенденции, всеки според собствената си индивидуалност и представа.

Генко Генов е художник, който намира вдъхновение и упование в природната действителност. Неговата неподражаема живопис, освободила цвета и формата от приетите канони е отражение на неговите виждания и състоянието на духа му, вечно неспокоен и търсещ. Представените пейзажи в експозицията се отличават с характерен авторски почерк – ярък колорит и релефни повърхности.

Иван Кирков е от художниците, които през годините останаха верни на пластическите си търсения в различни жанрове и стилове, но задължително обвързани с модерността, противопоставяне на рутината и фалшивия патос на социалистическия реализъм. Неговата непринудена, но мощна като излъчване интелектуалност, съчетана с дискретна ирония и великолепен хумор, го превърна в един от философите на новото. В експозицията ще могат да се видят акварели, рисунки и илюстрации.

Откриването е на 17 януари. Изложбата може да бъде разгледана до 1 март 2023 г.