Изложба с оригинални творби на големия италиански ренесансов майстор Микеланджело Буонароти се откри на 18 септември в Националната художествена галерия в София. Ценителите на изкуството на Титана на титаните, както е известен Микеланджело, имат време три месеца, за да я посетят. Тя ще бъде открита до 15 декември.

Ренесансовият гений за първи път е представен в България. В София са изложени четири, по-малко известни негови творби - етюд на фигури в движение, етюд "Възкръсналият Христос" и етюд на портик. Те са предоставени от къщата-музей "Каза Буонароти" във Флоренция.

Куратор на изложбата е д-р Пина Раджониери, директор на "Каза Буонароти", съобщиха Клуб Z. Експозицията e придружена и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на "Каза Бионароти". Четирите оригинала на италианеца се намират в една от стаите на втория етаж на галерията.

Тази година се навършват 450 години от смъртта на ренесансовия гений и това е начин годишнината да бъде отбелязана в България. В Италия цялата 2014 г. е посветена на Микеланджело, като честванията са съсредоточени в Рим и Флоренция. Микеланджело заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело оформя великата троица на ренесансови творци.

Фотограф: Маня Манева

TrafficNews.bg