„Няма по-подходящ ден от 18 април за отварянето за посетители на Късноантичната сграда „Ирини” – Международния ден за опазване на  паметниците на културата, обявен с решение на ЮНЕСКО. Благодаря на Посланическия фонд за опазванае на културното наследство към Държавния департамент на САЩ, че през 2003 г. избраха именно нашия проект измежду много други. Тази сграда е изключително ценна, защото е единствената съхранена жилищна сграда от Античния Филипопол”, каза директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева-Дечева.

Тя припомни, че през 2017 г. – сградата е придобила статут на сериен обект заедно с Малката и Епископската базилики, които година по-късно бяха вписани в индикативната листа на ЮНЕСКО за световно културно наследство на България.

„Днес обектът се управлява от „Старинен Пловдив” и създава възможност да предложим на туристите един уникален културен маршрут.  „Ирини” е символ на възраждане и ново начало. Обектът е врата във времето, нова перспектиква, прозорец към бъдещето. Ирини означава „мир”, нещо, от което толкова много се нуждаем”, каза Елена Кантарева-Дечева пред гостите, изпълнили до краен предел пространството на експозицията в подлез „Археологически”.

От името на Община Пловдив поздравления към екипа поднесе зам.-кметът по транспорт Савина Петкова.

„Днес отваря врати поредният обект, с който показваме отношението си към културно-историческото наследство. Какъв по-хубав подарък за 55-годишнината на общинския институт „Старинен Пловдив” от откриването на „Ирини”, каза Петкова и не скри радостта си, че може да сподели тържественото събитие с всички гости.

Представителят на Посолството на САЩ у нас Джефри Уайншенкър изненада присъстващите с обръщение, което започна на български.

„Този ден е символичен – 55 години „Старинен Пловдив”, 20 години – сграда „Ирини”, 3 г. от откриването на Епископската базилика, 120 години от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България. Нашето партньорство започна преди 20 години и се гордеем, че благодарение на него беше запазено това изящно културно наследство. Надявам се, че обектът успешно ще бъде вписан в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. С нетърпение очаквам да доведа децата и семейството си тук, за да видят тази красота”, каза дипломатът.

След това тържествените чествания на Международния ден за опазване на паметниците на културата се пренесоха в Епископската базилика, където своите поздравления отправи и Нанси Шилър от „Америка за България”, фондацията, подпомогнала създаването на посетителския център и спасяването на мозаечното наследство.

После концерт изнесе Академичният народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” с ръководител проф. Костадин Бураджиев.