С още един паметник на славен българин ще се увеличи Алеята на бележитите българи в Борисовата градина в столицата. Днес на сесията на столичния парламент се внася доклад от общинските съветници Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура и Борислав Бориславов, член на архитектурна комисия, за поставянето на бюст-паметник на Капитан Петко войвода.

Предложението за издигане на монумента е на "Съюза на тракийските дружества в България" и е внесено през 2016 г. в комисията. Към него има и подписка от 2017 г. На името на Капитан Петко войвода е именуван връх на остров Ливигстън, а в Рим, Чикаго и Киев има негови паметници.

Капитан Петко войвода е роден през 1844 г. в голямото тракийско село Доган Хисар, Дедеагачка околия, Западна Тракия. Името на легендарния войвода е кръвно свързано с Родопите и Тракия. През целия си съзнателен живот той се бори за свободата и подтиснатите в Османската империя, без разлика на вероизповеданието, българи, гърци и турци.

Проектът на бюста на бележития българин е на проф. Валентин Старчев. За изработването на паметника е проведен конкурс. Основата на монумента ще е от масив от полиран гранит с размер 160/145 см с лек наклон към централно разположената колона също от масив от полиран гранит с размер 55/50 см и с височина 170 см. На паметника ще има надпис Капитан Петко войвода - 1844 - 1900.