На 7 януари църквата почита свети Йоан Кръстител. Празникът, наречен „негов събор”, е ден, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората Христос и кръстил Спасителя във водите на р. Йордан. Днес е празник на младите семейства, кумовете, побратимяването и имен ден на повече от 350 000 българи с имената Иван, Иво, Ивайло, Йоан, Ивелин, Калоян, Иванка, Йоана, Яна, Жана, Ивелина и др.

Народът вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Поставили жената в центъра на живота и семейството, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали само от жените. 

Още не е утихнала веселбата от Водокръщи, светът е пречистен и обновен, и ето го, идва Ивановден. Празник в чест на Иван, кума на Богородица и кръстника на Спасителя. За празника майките и съпругите им приготвят обреден хляб - петохлебие, който носят в църквата и оставят пред иконата на Св. Йоан Кръстител. Опята от попа, погачата се раздава на близки и съседи за здравето на именника.

На този ден виното прелива отвсякъде - повече, отколкото на Трифон Зарезан. Ракията също не е забранена от канона. На трапезата се слага специална пача от свински крака и бузи, подправена със сурова туршия и чесън и замразена върху варени яйца.

В миналото обичаите на Ивановден са били свързани с отколешните институции на побратимството и кумството. На много места празникът е съпътстван от надбягване с коне, известни още като Ивановденски кушии. А в други селища в деня на св. Иван се организират маскарадни игри. Ергени се предрешват в старовремски женски дрехи, чернят лицата си със сажди, закачат момите, обикалят къщите и навсякъде ги посрещат с радост и с... вино.

На 7 януари в арменската църквата се отслужва заупокойна панихида за душите на умрелите.

Честито на всички именици – Иван, Ваньо, Иво, Ива, Ивайло, Ивелин, Йоан, Калоян!