От 16 август до 14 септември Градска художествена галерия-Пловдив кани пловдивчани и гости на града в галерия „Капана“ на фотографската изложба на Борислав Илиев със заглавие „Душата на Япония  /Soul of Japan“. Тя включва 130 цветни фотографии, отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия, нареча washi. Процесът по създаване на хартията е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство, а на изложбата посетителите ще могат да се запознаят с начина на създаване на washi хартията.

Откриването на изложбата е на 16 август от 18:00 часа. Входът е свободен. Събитието е част от програмата, посветена на 50 години от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма.

Българинът Борислав Илиев пътува в Япония, за да извърви Шикоко Хенро - японски нравствен поклоннически маршрут, извървян за първи път преди повече от 12 века. Изминаването на неговите 1500 километра обикновено отнема към два месеца. Борислав Илиев покорява „японското Камино“, както наричат маршрута, за 55 дни и пресъздава видяното във фотоизложба.

Боби, както го наричат приятелите е IT експерт по професия, но използва отпуските си в поклоннически и интересни пътувания, воден от любопитство, обич и отвореност към света и хората. Борислав Илиев споделя за приключенията, чувствата и възприятията, развълнували го по един запомнящ се начин. Галерията ще бъде декорирана с красиви цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества Денят на детето в източната страна. Ще се прожектират видео материали от Исе Жингу (Ise Jingu), който е най-важният храмов комплекс в Япония, разположен в префектура Мие и състоящ се от 125 светилища. Традицията на японския народ гласи, че всеки японец задължително поне един път в живота си трябва да посети храма Исе Жингу. От хилядолетия там се извършват 1500 ритуала годишно.

Eдна от най-интересните церемонии в Исе Жингу е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция  главните светилища биват разрушени и после построени отново, което е отражение на японското разбиране за съзиданието и разрушението, които съответстват на живота и смъртта. Дори нещо повече – Сенгу е един вид нагледен урок за поколенията за преходността на материалното. В Исе Жингу хората не отиват единствено да се молят. Там в продължение на хиляди години се провеждат различни фестивали. Според традицията императорският ескорт е отнасял до Исе Жингу даровете на владетеля за боговете. Организират се празнични прояви, посветени на Нова година, на основаването на Япония или за рождения ден на императора.

През 2016 година  на срещата на върха на най-развитите страни в света G7, която се организира в Япония, в префектура Мие, бившият министър-председател на Япония г-н Шинджо Абе покани световните лидери Барак Обама, Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Джъстин Трюдо и други в храма Исе Жингу, обръщайки се към тях с думите:  „Уважаеми дами и господа, каня Ви тук, за да може да разберете и усетите  духовността и традициите на японския народ “.