Разтърсващата историята на три македонки, копнеещи за майчинство, оживява на големия екран. Най-новата филмова творба на режисьора Милчо Манчевски носи името "Върба" ще бъде представена пред март на София Филм Фест. Режисьорът, чийто дебют "Преди дъжда" беше номиниран за "Оскар" през 1994 г., лично ще представи лентата в столицата.

Филмът проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел далеч не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини. Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството.

Сред актьорите, участващи в лентата, са Сара Климоска, Наталия Теодосиева, Ненад Нацев, както и на изключителната Камка Точиновски ("Пънкът не е мъртъв").

Милчо Манчевски е роден през 1959 г. в Скопие. Той завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди. След номинациите за „Оскар“и „Златен лъв“ във Венеция през 1994 година, неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“, като печели и още 30 награди от международни фестивали. Малко след световния успех на „Преди дъжда“, Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет. Публиката на София Филм Фест познава още неговите филми - „Прах“ (2001), „Сенки“ (2007) и Майки“ (2010), копродукции с българско участие, както и „Бикини Муун“ (2017), повечето представени лично от режисьора.

Снимки: София Филм Фест