Престижната британска награда за художествена литература "Букър" беше присъдена снощи на церемония в Лондон на ирландския писател Пол Линч за антиутопичния му роман "Песента на пророка" (Prophet song), предадоха световните агенции.

Пол Линч, който за първи път беше включен в краткия списък, получи приза за петия си роман - мрачен и разтърсващ разказ за живота на една майка, която се бори да защити семейството си в Ирландия, обхваната от тоталитаризъм. Действието се развива на фона на размирици в западните демокрации и тяхното безразличие към трагедии като войната в Сирия.

Линч беше фаворит за спечелването на наградата, която обикновено носи голям скок в продажбите на отличените книги. Освен това авторът на "Песента на пророка" ще получи премия от 50 000 британски лири (63 000 долара). Авторът, който бе главен кинокритик на ирландския вестник "Сънди трибюн", каза, че е искал читателите да разберат тоталитаризма, като е подсилил дистопията с наситен реализъм.

Канадската писателка Еси Едугян, която беше председател на тазгодишното жури, каза, че книгата е "триумф на емоционалното повествование, едновременно ободряваща и смела".

Пол Линч е петият ирландец, отличен с "Букър", след Айрис Мърдок, Джон Банвил, Роди Дойл и Ан Енрайт, казаха организаторите, цитирани от Ройтерс. Северноирландската писателка Анн Бърнс спечели през 2018 г. Сред лауреатите на наградата, връчена за първи път през 1969 г., са Маргарет Атууд, Салман Рушди и Ян Мартел.