Репортер на TrafficNews.bg посети вече култовото за Пловдив място You are in Plovediv в Капана, където бяха показани два много интересни и амбициозни проекта - "Душата ми е стон... (На Лора)" и „Булки“.

Изложбата "Душата ми е стон... (На Лора)" от Станислав Беловски включва две нарисувани платна (2 х 140/91см. платно, вестници, акрил, химикалка), които са вдъхновени от стара документална снимка от 1913 г. Направена вероятно от съдебен фотограф, тя отразява самоубийството на Лора Каравелова, застреляла се в нощта на 29-ти срещу 30 ноември 1913 г. В платната нищо не е добавяно, премахвано или променяно - работите са точно мащабирано копие на документалната снимка, в която целенасочено няма промени в сцената на самоубийството. Тялото на Лора е в позата, в която е паднало от дивана. Всички предмети, които откриваме в изображението, са били там по време на събитието. През годините, въпреки че къщата е станала музей на Яворов, постепенно предметите изчезват, само дървеният рафт е останал сега на стената в рушащия се потискащ дом-музей на поета.

Проектът „Булки“ на Йоргос Пападопулос и Симеон Тодоров разглежда правото на жените за развитие след като (не) са сключили брак. Персонажите, които са част от фото изложбата, са различни на възраст и с различна история, но се обединяват под едно послание – „Животът не свършва след края на приказката“. Основният замисъл на проекта е целта в живота на никоя съвременна жена да не бъде сватбата, а съсредоточаването върху образованието и духовното израстване.

Николай Камчев, TrafficNews.bg