Вълнуваща експедиция в света на прилепите ще поведе посетителите на Регионалния природонаучен музей в  Пловдив на 22 и 23 ноември. Това ще се случи чрез интерактивната инсталация "В малкия голям свят на прилепите" с обекти и видеа, подредени в музея, които по забележителен начин преплитат науката и изкуството. Зрителите ще бъдат водени от вдъхновяващия изследовател Антония Хубанчева и ще могат по забавен и увлекателен начин да научат повече за прилепите, за странностите на природата и за фалшивите новини.

Гостуването на инсталацията "В малкия голям свят на прилепите" в Пловдив е възможност за публиката да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално. В залите на Природонаучния музей ще бъдат разположени различни части от разказа в инсталацията. Публиката ще бъде не просто наблюдател, а директен участник. Множеството обекти на различни места в музея ще позволят на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той ще се опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създава ултразвук в честотата на прилепите. Ще има възможност да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата ще бъде и кратка надпревара по различаването на научната от псевдонаучната или невярна информация.

Туровете, организирани за посетителите са с продължителност 60-70 минути. На 22 и 23 ноември ще има два тура - от 17.30 и 19.30 ч. Част от инсталацията "В малкия голям свят на прилепите" ще е отворена за посетителите на музея между 21 и 23 октомври.

Цена на участник е 15 лв. Туровете са подходящи за хора над 11 години. Необходимо е предварително записване за туровете във формуляр.

Творчески екип, създал интерактивната инсталация "В малкия голям свят на прилепите":
Автори: д-р Антония Хубанчева и Гергана Димитрова; Визия и интерактивни обекти: Елена Шопова; Режисура: Гергана Димитрова; Водещ туровете: д-р Антония Хубанчева; Техническа реализация: Иво Стаменов-ОттО; Видео заснемане, монтаж:Боряна Пандова; Анимация: Никола Налбантов; Музика: Павел Терзийски, Веселин Веселинов-Еко; Асистент продукция: Илияна Хубенова

Aнтония Хубанчева е магистър еколог, завършила е Софийски университет "Св. Климент Охридски" бакалавър по екология и опазване на околната среда. Тя е член на Центъра за изследване и защита на прилепите. Област на нейните научни изследвания е разпространение, биология и екология на прилепите (Mammalia: Chiroptera); сензорна екология и поведение; консервационна биология; комуникация на науката и др.