"Особено силно ме впечатли разговора ми с патриарх Неофит, който за мен е велик Божи човек!" – това е заявил папа Франциск снощи в самолета на връщане в Рим.

Оценката на Светия отец за главата на Българската православна църква е в отговор на въпроси на придружаващите го журналисти за впечатленията му от неговата визита в България и Македония.

Папата споменава още един път името на Неофит, поставяйки го на първо място сред патриарсите, с които поддържа добри отношения, които били негови братя и които според него имали желание за разбирателство между католическата и православната църква.

После изрежда имената на патриарх Илия от Грузия, когото носел винаги в сърцето си, на Вартоломей и Кирил /патриарсите на Константинопол и на Русия – бел.ред./, които също били Божи хора.

Що се отнася до това, кое събитие най-много го е развълнувало по време на тридневното му посещение у нас, Франциск изобщо не се колебае да посочи даденото лично от него Свето причастие на 245 деца в град Раковски.

Той дори се бил просълзил, защото тържествената литургия и приемането на Божията плът и кръв от малчуганите го били върнали към 8 октомври 1944 г. – деня на неговото първо причастие, когато с куп негови връстници пял в Буенос Айрес химни в прослава на Исус Христос.

"Аз видях как тези деца от Раковски поемат своя път в живота с една сакраментална, свята решителност!", подчертал Светият отец и допълнил, че бил видял във въпросните момичета и момчета както светлото бъдеще на Църквата, така и това на България.

Като цяло оценката на папата за посещението му у нас е изключително положителна, на няколко пъти той посочва, че наистина не бил очаквал толкова топло и сърдечно посрещане, пише "Монитор".

На въпроса как са му се сторили България и Северна Македония, която посети вчера след визитата си у нас, Светият отец отговаря така: "Те са съвсем различни, но ги обединява голямото уважение към различните вероизповедания в тях!"

После Франциск посочва, че България е нация с вековни традиции, Македония също, но не като държава, а като народ, който е успял да се оформи като нация едва през последните години.

"Това, на което станах свидетел и в двете страни, са добрите отношения между различните вери - всеки има право да изповядва собствената си религия и е респектиран от другите!", подчертава главата на Римокатолическа църква.