Легендарният руски хор с диригент маестро Михаил Турецкий пее пред пловдивчани на хълм Бунарджика, като част от световното им турне UNITY SONG. Събитието започна в 17:00 часа на върха на хълма, където десетки се изкачиха и поднесоха цветя пред паметника на „Альоша“.

Въпреки големите жеги, десетки пловдивчани изкатериха горещите стълби към върха към тепето. Мнозина от тях бяха рускоговорящи. За събитието и да поздрави своите сънародници в Пловдив пристигна и посланика на Русия Нейно Превъзходителство Екатерина Митрофанова.

Преди началото на концерта тя и изпълнителите от „Турецкий“ изкачиха заедно жарките стълби до паметника, където поднесохме цветя. Всички певци коленичиха пред каменния венец на монумента. След това от върха на града изпяха „Моя страна, моя България“ и „Альоша“.

Концертът продължава и до момента, а към събитието все още се стичат хора.

„Културата, науката, и образованието са онази допирни точки, които ни свързват и ще продължават да ни свързват. Политиката е едно, но хората от нашите два народа продължават да се обичат и да бъдат приятели“, каза пред медиите посланик Митрофанова.

Тя обясни, че Пловдив е един от най-любимите ѝ градове и с удоволствие се завръща тук.

Мотото на световното турна на хора е „Музика за мир и здраве”, а пловдивчани опънаха транспаранта „Путин-миротворец“. А десетки развяха българското и руското знаме. Проблем обаче се оказа, че на върха няма осигурени места, на които човек може да поседна. Оказа се, че не е подсигурена и сянка, а единственото място за разхлада е това под дърветата. Периметърът обаче бе отдавна зает от хора и на мнозина се наложи да поседнат под директните слънчевите лъчи.