„След повече от 20 години, посветени на Кукления театър в Пловдив, Виктор реши да обнови личния си живот. Първо смени колата, после – жената. После обнови държавата – от България към Русия”, с тези закачливи думи трупата на куклениците се сбогува с дългогодишния си директор Виктор Бойчев.

Актьорите бяха подготвили специално шоу за изпращането му, а акцент бяха знаковите му представления като актьро и препратки към популярни детски руски песни.

Зрители в залата на Кукления театър бяха съмишленици, колеги и приятели на Виктор Бойчев. Те се смяха и аплодираха, в очите им имаше и сълзи, защото си даваха ясна сметка, че с него се затваря още една вълнуваща страница в историята на театъра.

Бойчев дойде в театъра със заявката за подмладяване на трупата и разгръщане на целия потенциал. Посрещнаха го на нож, но той устоя. Ветровитото място го направи боец и лидер и поведе редица битки за пловдивската трупа.

Успя да накара малката публика да му се довери, доведе в храма и родителите с няколко знакови представления за възрастни. Те не просто разгърнаха палитрата на посетителите в театъра, но и превърнаха Кукления театър в трупа, която чертае тенденции.

Дойдоха и наградите – международни, национални и пловдивски. Битките за ремонтите на основната зала, ателиетата, създаването на откритата сцена в двора на театъра също калиха Бойчев.

Неслучайно той получи рапира от колегите си – да води смели битки и занапред. Той пък извади самурайски меч и с него закле наследника си Петър Влайков да бъде смел и безкомпромисен в преследването на важните цели.

Виктор Бойчев си тръгна със сълзи и с думите към колегите му: „Ще ви наблюдавам”.

А те му пожелаха успешен мандат като директор на Българския културен център в Москва.