Химнът на Пловдив, който култовата рок банда „Докотрите” посвети на Европейска столица на културата, вече е в YouTube. Видеото е дело на Иван Русев и тонрежисьора Васко Вълчев и по прекрасен начин представя „Този вечен град” и неговите емблеми - главна улица, Стария град, Гребната база, Античния театър, тепетата, Цар Симеоновата градина, заснети с дрон.

Както TrafficNews.bg вече съобщи, песента бе представена в Капана в края на откриващия уикенд на Пловдив 2019 от Великолепната шесторка -  зъболекаря Емилиян Станков, съдовия хирург Иван Бъчваров, физика инж. Иван Русев, д-р Иван Султанов, който от години практикува в Норвегия, Стоян Русев, спец по лазерна техника, и Веселин Иванов - преподавател по музика.

„Идеята да направим такава песен се зароди преди 3-4 години. Дълго време се ослушвах за музика, докато не се появи една песен на д-р Иван Султанов. Тя беше със съвсем друг характер – по-социална, но щом я чух, разбрах, че това ще бъде музиката”, разказа пред наш репортер д-р Емилиян Станков. За текста се вдъхновил от любимия си Дванадесети сонет на Шекспир. Адаптирал го, прокарвайки своята идея, че животът минава бързо, но когато живееш в Пловдив, това не е толкова страшно, защото градът е вечен. Важното е, че в Пловдив винаги има млади хора, че „в този вечен град времето не спира, че този град е свят, където и да се намираме!". Той ще живее и в сърцата на пловдивчани, които са зад граница. Аранжиментът пък поверили на Диана Комитова.

Ето и официалното видео на „Този вечен град”:

 

Този вечен град

Когато гледам как стрелките

гонят тоя златен ден

и вехне всеки цвят в лехите

от залез осребрен.

Но нищо, че на твоя чар и лято

им предстои да прецъфтят и те,

но не тъжи, сега сме тук,

сега сме заедно с теб.

Ние сме тук напук на дните -

солта на таз земя. 

И носим те в сърцата и в душите

до края на света.

Ние сме тук напук на дните -

духът на този град.

И носим те в сърцата и в душите

до края на света.

Пловдив е в нас.

В този вечен град

времето не спира.

Този град е свят,

където и да се намирате.

„Докторите” създадоха химн на Пловдив 2019 СНИМКИ и ВИДЕОДесетки пловдивчани запяха „Този вечен град” на емоционален концерт в Капана