Този понеделник на 30 март от 11:30 часа в Голямата заседателна зала на Община Пловдив ще се състой пресконференция, представена от артистичният директор на Фондация Пловдив 2019 - Ханс-Дитрих Шмит.

На събитието ще присъстват г-н Стефан Стоянов - зам.-кмет в Община Пловдив, Валери Кьорленски – изпълнителен директор и Светлана Куюмджиева – артистичен директор на Фондация Пловдив 2019.

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в академията на изкуствата „Фолкванг“ в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайл визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно“.

Със своята впечатляваща професионална биография, опит и контакти на международно ниво и запознатост със спецификата на програмата на Пловдив 2019, Ханс-Дитрих Шмит е логичният избор за артистичен директор, който трябва да помогне  подготовката на града за 2019-а.  Той е  един от големите специалисти в света на Европейска столица на културата.

Неговото име е сред директорите на Рур 2010 (тогава градът Есен включва в инициативата цялата рурска област и е една от най-успешните европейски столици). Оттогава Шмит работи в организацията „Акултос“, която консултира Пловдив и други европейски градове в процеса на кандидатстване или подготовка за Европейска столица на културата.

В консултантската си дейност Шмит си сътрудничи с проф. Оливър Шайт, който е експертът, работил с Община Пловдив за изготвянето на културната стратегия на града до 2024 г.

TrafficNews.bg