Антология с 37 автентични български фолклорни песни предизвика възторга на изданието '"Guardian". 

"На ръба на Източна Европа, Анадола и Черно море невероятно богатство от фолклорна музика продължава да прелива, много след като други страни виждат как традициите им западат. Това изумително издание на "Smithsonian Folkways" съдържа в себе си музика, записана в провинциална България между 1966 и 1979 година.

Това е традиция в суровата, разнообразна, сложна и движеща се по свои собствени правила страна - а историята зад нея е тихо героична", пишат още за създаването на сборника и музиката в него. 

От "The Guardian" посочват, че колекционерът на фолклор - Мартин Кейнинг осъзнава, че индустриализацията и урбанизацията могат да заглушат автентичната българска музика, затова, попадайки в страната ни, той прави записи. 

Изданието нарича антологията "извор" на това, което е било преди. В нея освен 37 песни, са включени снимки и двуезични бележки. 

Споменати са и имената на част от певиците - Линка Гергова и Менка Аронова, а изпълнението на Божурка Тупанкова е нарешено "зашеметяващо ридание". 

"Груповото пеене е особено завладяващо, толкова плътно и дълбоко, че можете да се гмурнете в недрата му завинаги", пише още в рецензията. 

В края на статията си, от изданието посочват, че Мартин Кейнинг се свързва с оригиналните изпълнители и семействата им през 2015 година, за да заплати правата за използване гласовете им в антологията си. 

"В края на краищата, някои невъзможни експедиции завършват щастливо", казва финалът на британското издание.

Източник: Vesti.bg