Вчера в Етнографският музей се откри изложбата „Американски импресии” на художникът Брайън Бейти. Експозицията впечатли посетителите с необикновени гравюри върху щраусови яйца, кратуни, дърво и керамика. Брайън Бейти е художник от щата Юта, който се е специализирал в резбата на различни повърхности. Той притежава награди от конкурси по резба и е печелил над 40 първи места. Бейти прави изложби в световни галерии и културни центрове, сред които художествената галерия Форбс в Ню Йорк, Градската галерия във Вермилион, Южна Дакота и галерията Патрик Муур в Солт Лейк Сити, Юта. Брайън Бейти е член на Международната гилдия за изкуства върху яйце и художествения съвет по изкуства на Уест Вали сити и журира международни конкурси за резба върху яйце.

Сред произведенията му могат да се видят гравюри върху щраусови, лебедови и гълъбови яйца, изработени с фин усет за форма и симетрия с преплетени ивици, флорални и хералдични мотиви, както гравюри на дърво с интересни къщи и индиански съдове и други битови предмети с инкрустации на камъни от Юта. Някои от яйцата са нарисувани с комбинирани геометрични и условни човешки фигури, подобни на рисунки в пещерите, а тоновете преобладават в топлата гама – охра, умбра, кафяво и кермин.

В България Бейти е гостувал по покана на Националния етнографски музей при БАН – София, а също така и в Исторически музей – Велинград.

На 22 октомври от 14 часа ще се проведе специална демонстрация на парагравиране, а самата изложба ще остане в музея до 30 октомври. 

Изложби на Брайън Бейти в България:

Етнографски музей Велинград - 25 септември – 12 октомври 2014 г.
Етнографски музей Пловдив 22 октомври – 16 ноември 2014 г.
Художествена Галерия Карлово - 17 ноември – 29 ноември 2014г.
Исторически музей Карлово - 17 ноември – 29 ноември 2014г.

Фотограф: Дияна Иванова

Цветелина Велкова