Ценната колекция "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" отново е достъпна за публика след дебютното й показване преди една година. Подготвени за гостуване у нас и в чужбина, великолепните гравюри могат да бъдат разгледани до края на октомври 2016 г. на втория етаж на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град.

Колекцията съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански гравюри, създавани между 18-и и началото на 20-и век. В голямата си част това са гравюри върху мед от ателието на Лувъра ("Chalcografie de Louvre"). Има също произведения, изработени извън Франция, както и по-късни оригинални офорти. Експозицията връща към нов живот съхранената памет на уникалните гравюри, отразявайки идеята за изграждане на изложба чрез научен, художествен и популярен формат. Създаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори.

За създаването на значимия културен продукт Градска художествена галерия - Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. А високата художествена стойност на плаката, представящ колекцията, беше оценен със Специалната награда на Община Смолян на Първия национален преглед на музейния плакат през 2015 г.

Възраждането на уникалната колекция е плод на усилията на екипа на Градската галерия и по-специално на уредниците Вихра Григорова и Полина Тодорова. С професионалния си принос участва също Христина Цветкова от Ателие за реставрация и консервация - Пловдив. Организатори на проекта са Градска художествена галерия – Пловдив и Министерство на културата, а партньори са Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg