„Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!”, с тези думи Цар Фердинанд обяви Независимостта на България в центъра на Пловдив.

С полагане на венци и цветя, духов оркестър и възстановка на Комитет „Родолюбие“ в Пловдив беше отбелязана 113-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя на пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България.

Гръм от пушки отекнаха в Центъра на Пловдив, а десетки пловдивчани наблюдаваха възстановката.

 

С традиционното си участие в честването, членовете на комитет „Родолюбие“ и Духов оркестър – Пловдив отново допринесоха за създаването на празнично настроение, дух на патриотизъм и тържественост в отбелязването на Деня, в който  преди 113 години, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за Цар на всички българи. 

С този акт, съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

 

Слово изнесе инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет - Пловдив, а водещ бе Златко Павлов.

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22-и септември 1908 г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.