Колекцията старинни гравюри от фонда на  Градска художествена галерия – Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от нея ще гостува в град Бургас, където ще може да бъде видяна от 4 ноември до 4 декември.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра ("Chalcografie de Louvre") в един почти 200-годишен период – от XVIII до началото на XX век. Друга част от произведенията е печатана при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също – битови и пасторални, портрети, пейзажи.

Цялата колекция съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански творби. Изложбата се съпътства и от каталог "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" с азбучен показалец на всички творби, художници и гравьори. Произведенията са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година. Подготвянето на колекцията за експониране и създаването на каталога бяха реализирани с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив“.

Гостуването на старинни гравюри се осъществява по линия на подписаното Споразумение за сътрудничество между Община Пловдив и Община Бургас. Припомняме, че в контекста на добрите взаимоотношения между двете общини, както и поради желанието им за задълбочаване на връзките и партньорствата в областта на културата и туризма, двете страни се обединиха около решението за подписване на споразумение. То вече е факт и основните негови цели са задълбочаване на партньорствата в областта на културата и туризма и разширяване на възможностите за представяне на културни събития от културните календари на двете общини, както и такива при участие в програми, финансирани от Европейския съюз, включително и по проекти, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. То ще спомогне за създаването на качествено културно съдържание и атрактивен туристически продукт - спектакли, концерти, изложби и други, които ще се включват в културните афиши на общините. 

Подписаното споразумение регламентира подпомагането на съвместни културни събития с необходимата за провеждането им общинска инфраструктура и техника, предоставяна при равни условия, както и логистична подкрепа при разработване на туристически турове, които включват локации от община Бургас и община Пловдив. Предвижда се още да се организират съвместни обучения, конференции, семинари, кръгли маси и други публични прояви за популяризиране на практически приложими подходи и идеи за развитието на културата и туризма в двете общини, както и организирането на рекламни кампании и дейности с цел популяризиране на постиженията в сферата на културата и туризма, в т.ч. и предоставяне на рекламни площи.