Фондация „Пловдив 2019” свива екипа си на 24 човека от 47, колкото са в момента по щатно разписание. Това реши Управителният съвет на заседание снощи, пише PlovdivTime.bg. Обсъждането на тази точка от дневния ред е минало без особени катаклизми за разлика от темата за отворена покана „Наследство”, което бе обявена миналата година, проектите бяха разгледани от комисия и чакаха одобрението само на УС. 

Разисквани са варианти тя да бъде спряна, да бъдат обявени нови правила за кандидатстване и нова комисия да разгледа проектите. Това обаче означава драстично забавяне и съществува опасност някои от знаковите за Европейска столица на културата-Пловдив 2019 форуми да не се случат. Най-сериозни притеснения от УС са изразили за големите проекти – на Драматичния театър, на Операта, Hills of Rock, One Dance Week  и новия MTV фест. Обсъждан е и сценарий големите събития да получат финансиране, а за останалите да бъде рестартирано кандидатстването. Това обаче ще бъде сериозно предизвикателство за юристите - да намерят варианти, за да не бъде уязвима фондацията.

Членовете на УС са разисквали и темата за финансовия ресурс, с който разполага фондацията. Необходими са около 4 млн. лв. за разплащането на вече реализирани проекти. 

В крайна сметка решението за отворената покана „Наследство” е отложено.