Големият меценат и колекционер на българско съвременно изкуство Хервиг Хадвигер ще посети Пловдив на 24 и 25 май. Той ще доведе под тепетата делегация на Австрийско-българското дружество за сътрудничество, чийто председател е. Повод за посещението е желанието на австрийските гости да се потопят  в атмосферата на Европейската столица на културата.

Хадвигер има изключителен принос към популяризирането на културата ни в Австрия още от далечната 1981 г. Тогава е първият му досег с българското съвременно изкуство по време на честванията на 1300 години от основаването на българската държава във Виена.  Оттогава до днес Хадвигер последователно и със страст откупува произведенията на родни художници. В колекцията му има над 700 творби, немалка част от тях са на пловдивски автори. Тя е експонирана в частен музей в Никелсдорф във Федерална провинция Бургенланд.

Заради дългогодишната си мисия за популяризиране на българското изкуство зад граница той е отличен с Почетна грамота и Почетен знак „Златен век”, орден „Мадарски конник” и званията Почетен член на Съюза на българските художници и  Златната значка на СБХ, пише Plovdivtime.bg.

С Хервиг Хадвигер се познаваме от почти 30 години. По време на изложбата ми във Виена миналата година той сподели, че има желание да посети Пловдив. Въпреки че не идва за първи път тук, искаше да разгледа града и да види как той се променя с инициативата Европейска столица на културата, разказа скулпторът Бойко Митков, който е приятел и консултант на австрийския меценат.

Специално за посещението под тепетата ще бъде организирана изложба вернисаж с творби на няколко съвременни пловдивски автори – Цвятко Сиромашки, Васил Стоев, Атанас Хранов и Илияна Манукова.

Тя ще бъде подредена в продължение на само за няколко дни в една от най-новите територии на духа в Пловдив – галерия „Орфей” на галеристката Лидия Радева.

Делегацията начело с Хадвигер ще има официална среща и с общинските власти. Меценатът идва в Пловдив заедно с вицепрезидента на Австрийско-българското дружество – бившия посланик у нас за два мандата Герхард Райвегер, както и общественици, които работят за каузата на България в Австрия.

Гостите ще останат в Пловдив за два дни и ще имат възможността да отпразнуват един от най-светлите български празници – Деня на българската култура и просвета и славянската писменост.