Впечатляваща изложба „Вода и цвете“, посветена на японската живопис и калиграфия, ще гостува в София. Събитието е част от  Дните на японската култура.

Ценителите ще могат да видят творбите на известната авторка Йошико Ишикава между 2 до 20 октомври на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 (Триъгълна кула на Регионален исторически музей на София).

Официалното откриване ще е на 2 октомври от 18:00 ч., когато е и лекцията за авторката. От 18:30 ч. ще се проведе демонстрация по калиграфия от вече познатия на българската публика калиграф Кихачиро Нишиура. Входът в деня на откриването е с покани, а в останалите дни на изложбата – свободен.

 Йошико Ишикава неведнъж е впечатлявала с елегантността и чувствеността, вплетени в творбите ѝ, които и до днес красят стените на катедралата „Св. Мария“ в Токио. Нейното богато творчество се откроява с финес, тънък усет за баланс в пространството и елегантен рисунък. Творенията ѝ са показвани на престижни изложения и самостоятелни изложби по цял свят и продължават да популяризират Япония. Дъщерята на художничката – Юмико Ишикава, която е в борда на Бизнес асоциацията за Югоизточна Европа, и до днес активно съдейства за развитието на българо-японските отношения и опознаването на двете култури.

Експозицията „Вода и цвете“ ще представи традиционните японски флорални мотиви, съчетани нежно и изтънчено. Изложбата цели да запознае българската публика с техники, вплитащи философията в японската живопис.

 Световно известният Кихачиро Нишиура, член на именитата фамилия Нишиура, оставила дълбока следа в керамиката и направила известна Япония в цял свят още през 19 век, ще представи експозиция от абстрактни произведения с тушова техника и калиграфия. Програмата по време на събитието на твореца ще включва и вълнуваща демонстрация на калиграфия.

Изложбата, съчетание от нежна класическа японска живопис от Йошико Ишикава в синхрон с абстрактните произведения на калиграфа Кихачиро Нишиура, ще пренесе духа на японската култура в България.

 30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“, за тридесета поредна година.