България е сравнително нова почва за съвременно алтернативно изкуство. Напоследък обаче локациите, където тази сцена намира трибуна и подходяща околна среда, в която да вирее стават все повече и все по-изчистени от идейна и организационна гледна точка, пише mediacafe. В периода 6-8 февруари фокусът на младите софийски арт душици се центрира в бившия индустриален завод в района на Сточна гара - зона, последно време набрала популярност като Фабрика за градско изкуство, но – както разбрахме току що – на път да еволюира в нещо съвсем ново и да обяви своето ново име...

Всъщност, събитието, на което станахме свидетели се намира в галерия/студио Underground – локация, в която повече от половин година два екипа от млади артисти, нарекли себе си семпло, но ефектно 4lmntz и LooneyTools, притежават достатъчно широк поглед и позитивна нагласа да правят изкуство и да подслоняват изкуство. Последната им, смело може да се каже, доста сполучлива инициатива, се нарича Fusion Art Fest – събитие, чиято цел бе в рамките на три дена да представи образци на съвременно алтернативно изкуство от всякакъв вид: от фотография, живопис, графика, печат, илюстрация и смесени техники, през метални пластики, дърворезба, керамика, стъклокерамика, хартия до няколко мащабни арт инсталации.

Хващаме Росен Савков - част от замесените агенти от 4limitz точно на финала, след трите дни позитивни емоции и доволно количество арт и музика, за да ни разкаже всичко за фестивала и да сподели своята гледна точна за съвременното изкуство в България, в ролята си на част от него...
„В главите ни отдавна се въртеше идеята за фестивал, който не е тематично обременен. Фестивал, където изкуството е във въздуха, а не по стените, или по постаментите. Така решихме да съберем много артисти на едно място, за да започнем годината, отдавайки почит на абстракцията. Сашко, част от екипа на LooneyTools, ни предложи да направим нещо като събитие или изложба, по случай дипломирането му в Югозападен университет „Н. Рилски" . От там усетихме, че моментът за нашият зъл план е настъпил...“,разказва ни Росен за генезиса на идеята.

„Първоначалната концепция беше да бъде изложба посветена на инсталацията - тъй като творбата на Сашко (Александър Петков, част от екипа – б.ред.) е сама по себе си инсталация- но в процеса на развиване на идеята, решихме да разширим малко спектъра на събитието. Първият ден - изящно изкуство, вторият - пластика и третият - инсталация. Накрая затворихме фестивала с нашите приятели от G- baby - прекрасни музиканти, с богат опит в джаз музиката.“
Участниците на Fusion Art Fest бяха наистина много, а творбите им принадлежаха към всички отрасли на течението..., ако изобщо би могла да се използва подобна дума за нещо толкова условно и разтегливо, като съвременното алтернативно изкуство. Факт е обаче, че в галерия Underground положението бе доста шарено. Всички, които изложиха проектите си са подбрани на свободен принцип.
„Искахме да направим събитието запомнящо се, затова и не се ограничихме до това да се свържем с конкретни артисти, а дадохме възможност на всички, които са научили за феста от интернет пространството да кандидатстват за участие. След което имаше затишие - може би ден- два, което ни притесни... усещахме, че нещата не вървят добре. В един момент обаче сякаш се изсипаха всички наведнъж.
За седмица имахме над 200 кандидата. Беше адски сложно да се организираме. Предполагахме, че ще има кандидатури, но не чак толкова.
Затова изхождайки, от това, че целият екип на галерията се състои от хора на изкуството, но в никакъв случай не и с претенцията на авторитети, които да оценяват кой е "добър" и кой- не, решихме да се съобразим с общият поток от кандидатури. С тях и се свързахме,“ разказва Росен.

Що се отнася до победителите, първоначалната идея на организаторите била гостите да изберат чрез гласуване 15 творби, които впоследствие да отидат на търг, но на този етап отпаднала, поради опасения, че мястото все още не е достатъчно популярно, за да привлече платежоспособни купувачи.
„Все пак, търгът ще се състои - няма да казваме повече, ще оставим публиката в неведение, нека обаче следят страницата на Underground gallery/studio във Facebook – там ще се появи информация по темата съвсем скоро.“
Общото впечатление от Fusion Art Fest е доста позитивно и за публика и за организатори.
„Фестът мина прекрасно. Наистина атмосферата беше вдъхновяваща. Артистите бяха много доволни, гостите бяха екзалтирани. Всеки от дните имаше своя малък завършек. През първия ден това беше прекрасен коктейл с червено вино и сангрия, приготвена от нежната част от екипа на галерията, с много любов и внимание към гостите ни.

Вторият ден финализира DJ Sava от Camp Sessions с музикален съпорт, а за третия - това беше прекрасен пърформънс носещ името "Излишни контрасти" - натоварен със смисъл, тежък и хипнотизиращ. След което на сцената се качиха джаз музикантите от G-baby, които наистина разтопиха публиката, хората танцуваха, смееха се - атмосферата беше страхотна“, обобщава организатора своите впечатления.
С Росен си поговорихме и за положението на алтернативната арт сцена в България и затова дали би могла да се открие публика за нея.
„Постепенно, с оглед на ежедневието ни - забързано, усложнено, изморително, абстракцията добива нови форми - много по-разбираеми и достъпни за хората. Днешно време да си алтернативен, не означава да си "табу". Не е необходимо да притежаваш академично образование, за да правиш изкуство, стига да имаш какво да кажеш, ще намериш вдъхновение да изразиш себе си в своя вид изкуство.“

Разпитахме го за локацията, в която последно време става поле на случване на все повече събития от подобен характер. „Фабриката за градско изкуство, пое по своя естествен път и вече не се помещава в сградата на бившата борса Зимница. Мястото има ново име, което ще бъде обявено съвсем скоро. Абсолютно всичко вътре е по старо му, екипите са абсолютно същите, артистите също. Изнесе се един от екипите, който взе със себе си и старото име. За нас това е ново начало и сме много щастливи, че се разделихме сDestructive Creation с добро.

Момчетата направиха много за нас и ние за тях, заедно се изградихме един друг, сега е време всеки да си поеме по пътя с усмивка. Колкото до галерията - Ние сме там от повече от половин година, имаме самостоятелна структура, име, организация и идея“, обясни ни Росен.
Напоследък в големите градове на България – София, Пловдив, Варна, Стара Загора – се появяват нови и нови фестивали, в чиято основа е залегнала концепцията за съвременното алтернативно изкуство. Попитахме Росен какво смята за това явление и не смята ли, че следващата логична стъпка е някакъв вид хомогенизиране, обединяване на малките организации в нещо по-мащабно.

„Не мисля, че има нужда. Всеки фестивал има своя чар. Ние посещаваме повечето, най-малкото сме близки приятели с повечето организатори и работим заедно. Те помагат на нас, ние на тях. Сцената е хомогенна, атмосферата е различна - това е хубавото. Разбира се, ако има добра идея и ясна концепция за обединяването на няколко фестивала, ще бъде интересно“, споделя мнението си артистът.
Разбира се, колкото и да е малък, всеки подобен фестивал се сблъсква с определени предизвикателства по осъществяването си и то не малки. „Всичко е предизвикателство, защото рискът е голям, но ако екипът е достатъчно добър и стикован, всичко е лесно и приятно. Работата е адски много, но пък е сладка, защото знаеш, че го правиш за нещо по-велико от теб самия“.
Колкото до бъдещето на Fusion Art Fest…
“Най- вероятно ще има лятно издание още тази година. Колкото до програмата на галерията и на 4limitz, предстоят още много наистина интересни събития с културна насоченост”, обещава Росен, затова следете информацията на страницата на организацията във Facebook.

TrafficNews.bg