Шарен и пъстър летен фестивал ще се проведе на Античния театър в Пловдив на 5 и 6 юли. Пълдин Етно Фест е празник на етно културата, в който хора от различни националности ще представят своето изкуство и традиции. Фестивалът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Програмата през двете фестивални вечери ще включва концерти на ETHNO WORLD MUSIC, представена от български и чужди изпълнители. Вратите се отварят всяка вечер от 19,30 часа, за да поднесат в 4-часови спектакли изпълненията на талантливи групи и изпълнители.

Първата вечер на сцената ще излезе етно дивата Деси Добрева в изцяло нов проект с автентичния Нено, следвана от студентската етно формация Жарава и най-добрата македонска етно формация Monistra, съчетаваща традиционна етно музика с модерно звучене и аранжименти. Публиката ще се наслади още на проекта GloBalKan, зад който стоят четирима виртуозни музиканта: Недялко Недялков-кавал, Стоян Янкулов-Стунджи – ударни, Петър Миланов-китара и Владимир Кърпаров – саксофон. На сцената в Античния театър с бандата ще се качи и гръцката звезда Martha Mawroidi, за да представят за пръв път дебютния си албум. Ще с включи и група GIPSIDELICA, която се изявява основно в Източен Лондон. Формацията се ръководи от Миро от Джанго Зе в компанията на Freddy Stitz и Tansay Omar.

В събота посетителите на фестивала ще се насладят на българския фолклор в изпълнение на ДЖАЗ & ТРАДИЦИЯ  на Нина Николина и нейната група от виртуозни музиканти: Калин Вельов-барабани и перкусии, Мартин Ташев-тромпет и вокал, Ясен Велчев-клавишни, Таня Първанова-вокал.

Същата вечер ще се изявят и ЧУБРИЦА, чиято премиера ще е на сцената на Античния театър, на която ще се качат световният шампион бийтбоксер Skiller, Атешкан Теофилов-китари, Венера Тодорова-вокал и Димитър Горчаков – ел.пиано. Те ще забъркат цветни музикални аромати в разнообразие от етно вариации.

Любителите на етно музиката ще се насладят на още познати ритми от ORATNICA и алтернативен фолклор от тъпани и гайди. Формацията на музикантите Хорхе, Бъни, Росен, Григор, Костадин, Лазар и Валентина поднасят звука на каба гайдите в съчетание с диджеру и кахон.

Специално за фестивала музикантите от групи PARA HOT JAZZ  и HOT CLUB DE PLOVDIV : Влади Михайлов(виола), Димитър Благоев(китара), Петър Койчев(китара), Христо Минчев(контрабас) и със специалното участие на легендата Веселин Койчев (китара) се обединяват в проект, който ще разтърси в ритъма на френския джипси суинг.

Между сетовете на отделните изпълнители зрителите ще се насладят на  уникални танцово-музикални и шоу импресии на формация Елика.

Освен музика, във фестивала ще присъстват и танците, ритуалите, кукерите, традиционните национални кухни, подправки, билки и аромати. Арт базарът ще е отворен за всички желаещи да се докоснат до етно културата и да си тръгнат с част от нея.